Щодо вирішення питань мешканців одного з пошкоджених будинків

23.11.2022 21:30

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Минулого тижня ми зустрічалися з мешканцями зруйнованого будинку на вулиці Зестафонській. Тоді у людей виникли питання, які потребували додаткового опрацювання. Усі вони одразу були взяті в роботу. Наразі ситуація щодо них наступна.

Надання актів обстеження пошкодженого майна та статусу ВПО мешканцям 1-го та 2-го під’їздів

Спочатку акти обстеження технічного стану житлового приміщення (на основі яких можна оформити статус ВПО та відповідну матеріальну допомогу) були підготовлені для мешканців найбільш постраждалих під’їздів - третього та четвертого. За інформацією, отриманою від керівництва ОСББ, мешканці вцілілих першого та другого під’їздів висловили бажання продовжувати проживати у своїх квартирах та не потребували актів для оформлення статусу ВПО.

Однак під час нашої зустрічі мешканці вцілілих під’їздів повідомили, що все ж вони не мають можливості мешкати у своїх квартирах і бажають змінити місце проживання. За підсумками зустрічі для них також були підготовлені акти технічного стану житлового приміщення, які вони (а також частина мешканців сусіднього ушкодженого будинку) вже почали отримувати. У подальшому на підставі цих документів люди зможуть оформити статус ВПО та відповідні виплати у розмірі 2000 гривень (або 3000 гривень на дитину чи людину з інвалідністю).

На цей час через Дніпровську райадміністрацію статус ВПО вже оформила 41 людина.

Компенсація за період, протягом якого люди не отримували актів про технічний стан будинку та не отримували виплати ВПО

Хоча трагедія сталася на початку жовтня, але згідно з законодавством мешканці не можуть отримати виплати для ВПО за жовтень, якщо звернулися за ними у листопаді. Однак ми знайшли варіант підтримати людей та надати їм компенсацію за жовтень з міського бюджету.

Заплановано, що люди, які мали реєстрацію в ушкодженому будинку (квартирі) або фактично у ньому проживали і можуть підтвердити це відповідними документами, зможуть отримати матеріальну допомогу у розмірі 2000 гривень, незалежно від рівня їхніх доходів. Попередньо допомога буде надаватися управлінням соцзахисту населення на підставі заяви до виконкому та доданого до неї копії акту комісійного обстеження житла. Важлива умова: людина повинна мати саме запорізьку реєстрацію.

Компенсація оплати комунальних послуг у пошкоджених квартирах, в яких люди зараз не проживають

Зараз опрацьовується механізм щодо ненарахування вартості послуг ЖКГ мешканцям пошкоджених квартир. Зокрема за тепло та обслуговування будинків. У найближчий час цей механізм буде доопрацьований.

Евакуація речей з квартир 8-го та 9-го поверхів четвертого під'їзду, у якому повністю зруйновані несучі конструкції сходової клітини та частково квартир з правої сторони від неї

На цей час фахівці міської комунальної аварійно-рятувальної служби винесли з цих квартир особисті речі людей. На евакуацію меблів та інших габаритних предметів спеціалісти науково-дослідного інституту будівельних конструкцій дозволу не надали. Прошу поставитися до цього питання з розумінням. Ми знаємо, наскільки для людей важливим є особисте майно, але в даному випадку виносити його дійсно дуже ризиковано. Жодні, навіть найдорожчі речі, не варті людського життя.

Дякую усім службам, які ліквідовують наслідки ворожих обстрілів та допомагають мешканцям постраждалих будинків.

Зараз у кожного свій фронт і разом ми обов’язково переможемо!

Віримо в Бога. Молимося за Запоріжжя. Дякуємо Збройним Силам України.

Тихої усім ночі.