Презентовано проєкт бюджету Запоріжжя на 2023 рік

28.11.2022 21:00

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Cьогодні відбулася презентація проєкту бюджету запорізької територіальної громади на 2023 рік.

Під час його обговорення дехто з місцевих обранців висловлював обурення з приводу того, що проєкт був розроблений аж занадто швидко, без попереднього обговорення з депутатами.

Так, швидко. Так, терміново.

Тому що війна. Тому що є зниження дохідної частини. Тому що наразі немає розуміння остаточних цифр для розробки бюджету розвитку.

Але потреби у міста є вже прямо зараз. І це нагальні потреби.

Є потреби у допомозі військовим. Є потреби в облаштуванні укриттів. Є потреби у своєчасній виплаті заробітної плати бюджетникам. Є потреби у повноцінній роботі об’єктів критичної інфраструктури.

Саме тому зараз дуже важливо прийняти на наступний рік такий фінансовий план (або іншими словами бюджет потреб), який дозволить місту реагувати на виклики воєнного часу.

Основні пункти презентованого проєкту бюджету потреб:

Забезпечення роботи бюджетних і комунальних установ та підприємств критичної інфраструктури.

Посилення оборони та захист цивільного населення: облаштування укриттів, функціонування та обігрів ТІЦів, робота рятувальних служб та формування резервного фонду міста для усунення наслідків можливих надзвичайних ситуацій.

Збільшення вдвічі витрат на потреби територіальної оборони міста та підтримку військових.

Що стосується бюджету розвитку, то зараз він у процесі формування, а його обсяги залежатимуть від підсумків року та від залишків вільних коштів у поточному бюджеті Запоріжжя. Цей проєкт буде розглядатися в лютому. А от проєкт бюджету потреб має бути затверджений вже на найближчій сесії міськради. І після його прийняття ми з депутатами матимемо досить часу на обговорення і дослідження усіх цифр та планування бюджету розвитку.

Зараз у кожного свій фронт, і разом ми обов’язково переможемо!

Віримо в Бога. Молимося за Запоріжжя. Дякуємо Збройним Силам України.

Тихої усім ночі.