Запоріжжя рухається шляхом відродження комунального транспорту

19.12.2017 17:35

Розвиток пасажирського транспорту в Запоріжжі сьогодні обговорювали за «круглим столом» в Агентстві регіональних ініціатив. У заході взяли участь начальник управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку Запорізької міської ради Олександр Власюк, декан транспортного факультету ЗНТУ, керівник дослідження пасажиропотоку в Запоріжжі Олексій Кузькін.

Для вирішення проблемних питань транспортного забезпечення обласного центру в квітні поточного року було проведено обстеження пасажиропотоку. Як розповів Олексій Кузькін, в місті діяло 92 автобусних, 7 тролейбусних і 7 трамвайних маршрутів.

- 56% автобусів, що працювали в місті, були класу «В» - класичний представник «Мерседес-спринтер», в якому, згідно з правилами, можна перевозити людей тільки сидячи. Автобусів класу «А», місткістю до 23 пасажирів, в яких крім сидячих можна перевозити пасажирів стоячи, виявилося 22%. Автобусів 1 класу, місткістю понад 23 особи, які призначені для перевезення пасажирів і сидячи, і стоячи, було 12% від загальної кількості транспорту. Частка електротранспорту склала 10%. 75% пасажирів у нас перевозяться автобусами, 11% тролейбусами і 14% трамваями. Також підрахували середню тривалість і кількість поїздок, що дозволило оцінити завантаженість маршрутів, - розповів Олексій Кузькін.

На підставі пасажирообстеження були розроблені зміни до міської програми розвитку громадського транспорту. До 2020 року заплановано низку заходів, які в поточному році вже почали реалізовуватися.

- Ми пішли шляхом відродження комунального транспорту. Цього року за програмою фінансового лізингу ми закупили 35 автобусів. На даний момент ми вже отримали 11 автобусів. Це нові, сучасні, низькопідлогові автобуси. У січні-лютому ми усю партію. Зараз ми запускаємо 17 маршрут «Арматурний завод - Запоріжжя-1», - зазначив Олександр Власюк.

За результатами комплексного пасажирообстеження передбачено відкриття 9 нових автобусних маршрутів. Маршрут «Арматурний завод - Запоріжжя-1» буде відкритий 20 грудня. А відкриття решти 8 нових маршрутів буде здійснюватися протягом 2018 - 2019 років по мірі закупівлі нового рухомого складу.

Також Олександр Власюк розповів, що міська влада планує в 2018 році придбати 55 автобусів за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Програма підготовлена, переведена на англійську, процедурні питання завершені. Також з Європейським інвестиційним банком ведуться переговори щодо закупівлі 5 електробусів в рамках реалізації протоколу проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій.

- Але щоб не сидіти на місці, ми виносимо на сесію питання про те, щоб передбачити в бюджеті кошти на закупівлю в 2018 році за програмою фінансового лізингу ще 50 автобусів, це буде другий транш. Сподіваємося, депутати підтримають, - сказав Олександр Власюк.

Продовжить роботу і міська програма «Запорізький трамвай». В цьому році 3 нових трамваї вже вийшли на маршрути і ще один вийде на лінію в кінці грудня. У 2018 році в рамках програми планується випустити ще 5 трамваїв.

Під час роботи «круглого столу» Олександр Власюк розповів і про подальші перспективи розвитку громадського транспорту в Запоріжжі.

- Наступний дуже важливий крок - впровадження протягом 2019-2020 років системи GPS для подальшої диспетчеризації громадського транспорту. Це фундамент для впровадження електронної оплати проїзду: електронного квитка, - зазначив Олександр Власюк.