Запорізькі рятувальники нагадали, що робити, якщо опинилися під завалом

26.01.2023 09:55

Окупанти продовжують тероризувати цивільне населення України, обстрілюючи ракетами мирні міста та села. Якщо людина опинилася під завалами зруйнованого будинку, важливо чекати на допомогу та знати, як діяти. Навіть у таких стресових умовах потрібно розуміти, як самостійно стабілізувати свій стан.

Щоб допомогти собі, поки не приїхали рятувальники, важливо дотримуватися певних правил.  У холодну пору року лягати спати краще в теплій піжамі. Рятувальники та медики рекомендують завжди тримати біля себе пляшку води, телефон, термоковдру, ліхтарик та свисток. В ідеалі – ще турнікет, джгут та бинт.

Якщо людина опинилася під звалами, їй потрібно обережно оглянути себе. За словами начальника оперативно-координаційного центра ГУ ДСНС в Запорізькій області Олександра Сичова, у постраждалого можуть бути травми шиї, тому треба обережно покрутити головою вправо, а потім вліво. Якщо ніяких больових відчуттів немає, то, найімовірніше, з людиною все добре. Якщо темно і людина не може себе оглянути, то слід навпомацки визначити свій стан.

Найбільшу загрозу для життя у таких випадках становить критична кровотеча. Її можна відрізнити за кількістю та силою крововиливу. Якщо одяг постраждалого просочений кров’ю, вона витікає з рани і не зупиняється при натисканні, то слід негайно накласти джгут або турнікет на поранену кінцівку. Якщо ж спецзасобів немає, то варто спробувати перетягнути кінцівку шматком цупкої тканини на 5-7 сантиметрів вище рани. При цьому слід зафіксувати час накладання джгута чи пов’язки та чекати на медиків.

Можливі й травми голови. Про них можуть свідчити такі симптоми: втрата свідомості, порушення психічного стану, може бути збудження або загальмованість, неоднакові зіниці, можуть бути судоми, багаторазове блювання, різна сила в обох половинках тіла. Таких постраждалих необхідно негайно доставити до лікарні.

Якщо кінцівки людини опинилися в пастці між уламками, то за можливості їх варто періодично масажувати, аби уникнути відмирання тканин. Рятувальники також радять спробувати розширити отвір, у якому затиснута кінцівка, за допомогою уламків, що поряд. Це дозволить хоча б частково відновити кровообіг.

- Внаслідок стискання тіла протягом годин, а іноді й діб розвивається синдром тривалого стиснення. Цей стан обумовлений тривалим порушенням кровообігу і некрозом стиснутих тканин. Накопиченням також токсичних продуктів обміну. В таких ситуація накладають постраждалим спочатку джгут, а потім проводять інфузію збалансованих розчинів. Тому у таких ситуаціях краще дочекатись медичних працівників, - зазначив завідуючий відділенням реанімації з палатами інтенсивної терапії ЗМКЛ №3 Денис Лелюк.

Якщо людина опинилася під завалами, важливо не припиняти кликати на допомогу. Для цього можна використовувати будь-який металевий предмет. Ним слід час від часу ритмічно стукати по трубах. Це може бути чутно на досить далеку відстань і допоможе рятувальникам.

Слід пам’ятати про «хвилину тиші», яку рятувальники влаштовують на місцях завалів. Саме в цей час слід зібрати всі сили та будь-яким способом дати про себе знати.