24 лютого – річниця повтомасштабного вторгнення рф в Україну

24.02.2023 19:30

Цьогоріч 24 лютого виповнюється 365 днів відтоді, як росія атакувала Україну. Ворожий напад о 5:00 ранку став кульмінацією загарбницької війни проти нашої держави. Попри те, що більша частина області зараз знаходиться в окупації, наші захисники тримають оборону і дають гідну відсіч ворогу. До річниці повномасштабного вторгнення муніципальний телеканал МТМ запустив телемарафон «Нескінченний лютий». Зібрали в цьому матеріалі хронологію – зокрема ключові події з жовтня 2022 року – по січень 2023.

Жовтень почався з хороших новин з фронту. Українська армія під час наступу на Сході та Півдні країни звільнила вже десятки населених пунктів з-під російської окупації. Найбільше з них – в Херсонській області.

Та ранок 6 жовтня став найбільш трагічним для запоріжців. Ворог підступно атакував Запоріжжя ракетами С-300 та вдарив по самому серцю міста. В 5-поверхівці був повністю зруйнований один під’їзд, залишки даху трималися на одних дротах.

Через кількасот метрів – ракета знесла половину будинку ще однієї багатоповерхівки. Вже за годину після початку рятувальної операції надзвичайники дістали з-під завалів одного з постраждалих. Загалом від ворожої атаки того дня загинули 17 запоріжців. Ще 21 – постраждав.

Вже наступного дня місто двічі зазнавало обстрілів з боку загарбників. Вночі запустили дронами-камікадзе, зранку ж добивали – ракетами. Одна з них впала у двір багатоповерхівки, розірвалась та утворила вирву глибиною понад 2 метри. У будинку, що стояв поруч, – знесло балкони та вікна.

Терор міста продовжився і 9 жовтня. Тактичною авіацією росіяни зруйнували під’їзд у 9-поверхівці. Усі поверхи, з сьомого по перший, склались, немов картковий будиночок, за секунди, разом із мешканцями. Під завалами загинуло 18 людей, включаючи дитину. Щонайменше 50 мешканців – поранені.

10 жовтня було не менш трагічним для Запоріжжя. Близько 2-ї ночі місто зазнало ракетної атаки. Мішенями ворога стала 5-поверхівка у центрі Запоріжжя та дитячий садок. Російська ракета знову зруйнувала секцію житлового будинку. Близько 10 людей рятувальникам вдалось дістати з-під завалів. Ще 8 – загинули під руїнами будинку.

На День міста - 14 жовтня - під приціл потрапила ще одна будівля. Рятувальники змогли визволити жінку, що застрягла у ній. 

1 листопада українці, зокрема й запоріжці, все ще оговтувались від нещодавнього масованого удару по енергетичних об’єктах держави. Тоді ракетами росіяни пошкодили їх у 10 регіонах України. Містяни в умовах віялових, а згодом і екстрених відключень були без світла до сутінок. Наступного дня «Укренерго» поновило дію погодинних графіків. Зокрема і в Запоріжжі.

Та серед варіантів «без росіян» чи «без світла» українці обрали другий та організували роботу під час віялових відключень. Так, лікарні Запоріжжя та поштові відділення, як й інші важливі об’єкти міста, працювали на генераторах у години, коли не було світла.

В ніч на 17 листопада росіяни обстріляли Вільнянськ, що за 30 км від Запоріжжя. Три ракети влучили у двоповерховий житловий будинок, зруйнувавши його повністю. Тоді загинули десять мешканців. Та вже 23 листопада рашисти повторно обстріляли місто. О 2-й ночі дві ракети С-300 зруйнували пологове відділення медзакладу. На момент «прильоту» там перебувало з пів сотні пацієнтів, в тому числі й діти. Жінку, що кликала рятувальників, вдалось дістати з-під завалів. Її дитина, якій були лише два дні від народження, на жаль, померла.

У перші вихідні грудня росіяни не припиняли вогонь по містечках і селищах Запорізького краю. Окупанти застосували ракети С-300, що впали на дорогу та між будинками.

В ніч на 5 грудня загарбники атакували й Запоріжжя. Вкотре використали С-300, аби знищити об’єкти міста. На щастя, ніхто не постраждав. Чого не можна сказати про наслідки обстрілів у регіоні.

6 грудня - у День Збройних Сил України - кожен дякував за захист та мужність нашим дівчатам та хлопцям, що боронять країну. В цей же день додому повернулись 60 українських героїв, що мужньо боронили Маріуполь. Серед звільнених - дві жінки. Майже всі визволені захисники мали поранення, багато з них перебувають у важкому стані, проте кожному надана медична допомога.

16 грудня Україна знову пережила кілька хвиль масованої ракетної атаки росіян. Наша ППО збила 80% ракет. Обстріл стратегічні бомбардувальники вели з аеродрому міста Енгельс.

В перші дні нового року росіяни не припиняли терор. 3 січня вкотре атакували Запоріжжя з тимчасово окупованих територій регіону. С-300 впали на околицях міста, посеред будинків. Одна з 5-поверхівок постраждала найбільше. Тут не вціліло жодне вікно. Одну людину поранило уламками.

В ніч на 16 січня росіяни поцілили ракетою С-300 поруч із житловим будинком в центрі Запоріжжя. Від квартир у ньому не залишилось майже нічого, окрім стін. Ще у 14 будинках вилетіли вікна та двері. Дев’ятеро людей травмовані, серед них двоє дітей.

25 січня високоточною авіаракетою росіяни атакували приватний будинок на околицях Запоріжжя. Оселю зруйнувано повністю, під завалами загинула 33-річна жінка. Без матері залишилось шестеро дітей. Вони разом із батьком на момент «прильоту» були не вдома.

#запоріжжя_українськасталь #запоріжжявистоїть #запоріжжя-сміливе #запоріжжя_сталеве #запоріжжя_незламне #козацькийдухзапоріжжя #прифронтоветанезламне #лютий_рікнезламності