У Запоріжжі ялинки та сосни стали білими

26.12.2017 15:35

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят хвойні дерева, що ростуть у місті, набувають білий відтінок. Запорізькі озеленювачі обробляють їх спеціальним розчином, щоб захистити від вандалів.

Щорічно робітники КРБП «Зеленбуд» вживають заходів щодо збереження хвойних дерев, що ростуть на закріплених територіях вулиць, парків, скверів обласного центру. Фахівці обробляють ялинки та сосни спеціальним розчином. Роботи ведуться третій тиждень, виходять на завершальний етап. Візуально здається, що на гілочках цих дерев лежить білий іній. Насправді – це розчин. До нього додають речовину білого кольору, щоб люди бачили – дерева захищені і непридатні як новорічна прикраса для оселі.

- Тих, хто зрубає таке дерево і принесе додому, чекає неприємний сюрприз. У теплому приміщенні розчин починає виділяти їдкий, неприємний запах. Настрій точно буде зіпсовано, також гарантований головний біль. Для навколишнього середовища, тварин речовина нешкідлива. В першу чергу намагаємося захистити тільки висаджені молоді ялинки та сосни, також невисокі дерева, що досягають 3-5 м. Щорічно в місті висаджуються 50-100 молодих ялинок та сосен. Напередодні зимових свят важливо їх зберегти, - підкреслив директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

Для хвойних порід дерев цей розчин навіть корисний, служить захистом від багатьох хвороб і шкідників.

Комунальники зазначають, що дана міра виявилася ефективною. У минулому році вандалами було вкрадено і пошкоджено 8 хвойних дерев. Але в порівнянні з попередніми роками, це в кілька разів менше.

Була спроба вкрасти ялинку вже і в цьому році. Випадок стався у Хортицькому районі. Вандала, який зрубав хвойне дерево, затримали співробітники поліції.

«Зеленбудівці» захистили ялинки та сосни в свята – обробивши спеціальним розчином біля 1,5 тисяч дерев у всіх районах Запоріжжя.