У Запоріжжі облаштовують шелтер для вимушених переселенців

11.04.2023 18:25

Громадські організації почали облаштовувати в місті ще один шелтер для вимушених переселенців. Загалом там планують розмістити 10 сімей з тимчасово окупованих територій області. Тиждень тому в приміщенні стартував ремонт, його роблять волонтери, а необхідні матеріалі надають міжнародні партнери.

Шелтер розміщується на першому поверсі одного з гуртожитків в Олександрівському районі. Раніше тут були офісні приміщення. Ремонтні роботи виконують понад 20 волонтерів із запорізького осередку програми «Будуємо Україну разом». Більшість із них — студенти місцевих вишів.

Вже другі вихідні поспіль волонтери продовжують облаштування шелтеру. Долучитись до корисної справи вирішив і пан Максим. До війни чоловік займався ремонтами, тож його вміння тут стали в пригоді. Майстер зазначає, демонтажні роботи вже завершені, попереду обробка стін, підлоги та стелі.

- Минулого тижня ми виконували демонтажні роботи, тепер розпочинаємо шпаклювання. Треба нанести фактуру, пофарбувати, зробити підлогу, стелю, - розповів волонтер Максим.

В подальшому тут планують облаштували десять кімнат. В деяких з них зроблять душові, встановлять пральні машини та умивальник. Всі необхідні матеріали й техніку забезпечили міжнародні партнери.

- Ми домовилися з містом, і вони дають нам такі приміщення в оренду за 1 грн на рік. Своїми силами та за допомогою спонсорів виконуємо ремонт, облаштовуємо і надаємо для переселенців. Наразі в місті 14 діючих шелтерів, з них 5 у стадії ремонту, - зазначив член ГС «Асоціація шелтерів України», представник ГО «Захист жінок України» Юрій Щербина.

В окремому блоці для жінок з дітьми, що вимушено виїхали з тимчасово окупованої території, ремонт вже майже завершили. Загалом в шелтері планують розмістити до пів сотні переселенців із Запорізької області. Зокрема з Мелітополя та Василівки. Як розповіла координаторка волонтерів запорізького осередку програми «Будуємо Україну Разом» Тетяна, раніше ця організація ремонтувала хаби для дітей, людей похилого віку, організовувала прибирання міста. Нині ж волонтери осередку активно допомагають відбудовувати приміщення, які постраждали від бомбардувань, або приміщення для вимушених переселенців.

Допомогти в облаштуванні прихистку для переселенців може кожен охочий. Для цього треба заповнити анкету з необхідною інформацією про себе на сторінках БУР у соціальних мережах. Відкрити шелтер планують у червні.