У Запоріжжі триває перевірка найпростіших укриттів

21.04.2023 15:30

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями районних адміністрацій продовжують перевіряти укриття у житлових будинках. Зокрема, звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей в режимі 24/7. Цього разу провели інспекцію у Шевченківському районі міста.

Так, частиною 2 статті 32 Кодексу цивільного захисту України визначено, що найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Представники Шевченківської райадміністрації щотижня перевіряють укриття та контролюють, аби вони були комфортними та безпечними для запоріжців і найголовніше - відкритими під час повітряних тривог. Так, одне з таких укриттів розташоване у підвальному приміщенні житлового багатоповерхового будинку. Воно перебуває на балансі керуючої компанії «Мрія». Зусилля для його облаштування доклали місцеві жителі, а тепер – підтримують в приміщеннях чистоту і порядок.

- Є дивани, запас води, навіть холодильник, щоб можна було зберігати продукти, а ще – електроплита і мікрохвильовка. Люди інколи навіть залишаються на ночівлю тут, коли лунає повітряна тривога. Приходять батьки з маленькими дітьми. Є санвузол і душ, щоб їх можна було скупати. Далі по коридору інші кімнати, які ми теж облаштували. Передбачили також запас води – технічної і питної, – розповів мешканець будинку Анатолій Данильченко.

Загалом у Шевченківському районі розташовані 46 бомбосховищ і близько 60 найпростіших укриттів. Останні - у будинках керуючих компаній, ОСББ та ЖБК, а також у освітніх і медичних закладах.

Серед найголовніших вимог до найпростіших укриттів – наявність двох входів/виходів, санвузла, місць для сидіння (лежання), аби люди могли перечекати деякий час, запасу питної води, їжі, резервного штучного освітлення, засобів пожежогасіння, зв’язку, надання першої невідкладної допомоги та ін. Вже згадане укриття за підсумком перевірки представники комісії оцінили схвально.

- Заручившись допомогою небайдужих мешканців, вдалося облаштувати це укриття разом з керуючою компанією. Сюди приходять не тільки жителі цього будинку, а саме керуючої компанії «Мрія», а й мешканці ОСББ та інших керуючих компаній Це одне з найкращих укриттів, яке зроблене з турботою про людей, - зазначив заступник голови Шевченківської районної адміністрації Олександр Руденок.

У разі виявлення відхилень під час перевірок місцева влада допомагає оснащувати їх та доукомплектовувати всім необхідним.