У Запоріжжі лікувальні заклади міста забезпечені необхідними вакцинами в достатній кількості

11.01.2018 13:26

Вакцинація - найбільш ефективний і безпечний спосіб попередження і профілактики інфекційних захворювань. З процесом вакцинопрофілактики запорожців під час виїзної наради ознайомився заступник міського голови Валерій Еделєв.

Вакцинація - ефективний і безпечний спосіб забезпечити захист від інфекційних захворювань, як дорослих, так і дітей. У зв'язку із зростанням захворюваності на кір, в лікувальних установах Запоріжжя посилений контроль і моніторинг стану вакцинації дітей від керованих інфекцій (дифтерія, правець, кашлюк, кір, епідемічний паротит, краснуха, вірусний гепатит В, поліомієліт, туберкульоз, ХІБ інфекція). Заступник міського голови Валерій Еделєв в ході виїзної наради в Центр первинної медико-санітарної допомоги №10 ознайомився з проведенням щеплювальної кампанії в Вознесенівському районі.

Як розповіла директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова, на сьогодні в Запоріжжі зареєстровано 137 випадків захворювання на кір. Здійснюється щотижневий контроль і моніторинг вакцинації дітей проти кору.

- Найбільш ефективним захистом дитини від керованих інфекцій є вакцинація. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, держава гарантує безкоштовну вакцинацію від 10 інфекційних захворювань - дифтерія, правець, кашлюк, кір, епідемічний паротит, краснуха, вірусний гепатит В, поліомієліт, туберкульоз, ХІБ інфекція. Вакцини закуповуються за кошти державного бюджету та в медустанови міста надходять централізовано . На сьогодні лікувальні заклади міста забезпечені вакцинами в достатньому обсязі, - розповіла Вікторія Ушакова.

У центрах первинної медико-санітарної допомоги організована робота кабінетів щеплень і імунопрофілактичні кабінетів, проводиться активна роз'яснювальна робота серед батьків щодо необхідності вакцинації. Індивідуальні бесіди лікарі проводять з батьками, які відмовляються від щеплень.

- Ще на початку грудня 2017 року, при перших ознаках виникнення ситуації епідеміологічного характеру, було проведено засідання комісії з технічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ухвалена низка заходів, на сьогоднішній день ситуація знаходиться під контролем. Конкретні ситуації виникнення захворювання пов'язані з тим, що в минулі роки проблема з вакцинацією не вирішувалась. Зараз всі лікувальні установи Запоріжжя забезпечені вакцинами від керованих інфекцій в достатній кількості. Я хотів би звернутися до всіх батьків, щоб вони подбали про імунітет своїх дітей і зробили всі необхідні щеплення, - підкреслив Валерій Еделєв.