У Запоріжжі відбулася акція зі здачі крові

17.05.2023 18:15

У Запорізькому обласному Центрі служби крові відбулася чергова акція зі здачі донорської крові. До неї долучилися всі бажаючі містяни, серед яких донори зі стажем та новачки.

Потреба у донорській крові та її компонентах у медзакладах міста є постійно, тому лікарі закликають здавати кров усіх бажаючих, кому дозволяє стан здоров'я.

Як розповідають медики, донором може стати здорова людина віком від 18-ти років. Здавати кров можна раз на два місяці. Перед процедурою донору варто дотримуватися дієти.

- З 15-ї години дня напередодні та зранку донор не повинен вживати жирне, смажене та алкоголь. Але ж і натщесерце приходити не треба. Після здачі крові потрібно деякий час відпочити, уникати фізичних навантажень, пити більше води, повноцінно харчуватися, - зазначила завідувачка відділу комплектування донорських кадрів обласного Центру служби крові Олена Боловінова.

У Запоріжжі акції зі здачі донорської крові проводяться щомісяця. Їх ініціатором є громадська організація «СВОЇ».

- Звертаємося до Центру переливання, або вони до нас, якщо є нагальна потреба поповнювати банк крові. Якщо вона є, то ми терміново збираємо донорів за день чи за два. Також якщо це адресна допомога, ми можемо терміново зібрати донорів, - каже координаторка донорської акції від ГО «СВОЇ» Ольга Кошель.

Для донорів увесь процес здачі крові займає близько години. Із собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код.