У Запоріжжі триває перевірка найпростіших укриттів

19.05.2023 15:10

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями районних адміністрацій продовжують перевіряти укриття у житлових будинках. Зокрема, звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей в режимі 24/7. Цього разу провели інспекцію в Олександрівському районі міста.

Мешканці однієї з багатоповерхівок по вул. Ливарній об’єдналися й створили ОСББ ще у лютому 2017. Відтоді почали поступово приводити досить велике підвальне приміщення до ладу. Зокрема, розібрали наявні тут залишки будівельного сміття - вивезли тоді близько 20 т, - пригадує голова правління Тетяна Наточій.

Так, підвалу надали охайності та естетичності. Таким чином, взимку тут стало можливим виконання дрібних видів робіт - ремонтних, столярних - які не завжди комфортно й зручно проводити на вулиці в цей період. До прикладу, лагодили елементи дитячого майданчика, розташованого на подвір’ї.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, підвальне приміщення почали використовувати, як найпростіше укриття. Оскільки воно просторе – аж на 15 кімнат – тут без проблем могли прихистити не тільки мешканців цієї багатоповерхівки, а й сусідніх та загалом всіх, хто цього потребував.

-  Фактично, перший час майже кожну ніч сюди водила людей. Ми тут перебували по дві-три доби. Також приходили мешканці сусідніх будинків. Двері укриття відкриті. Люди приходять і розташовуються на вільних місцях, - розповіла голова правління ОСББ «Кристал-14» вул. Перша Ливарна Тетяна Наточій.

В цьому укритті передбачили аварійний запас води, обладнали умивальник, санвузол та вентиляцію. Також місцеві мешканці вдалися до послуг столяра, аби той облаштував місця для сидіння й лежання. Зокрема, потурбувалися про літніх та людей з Інвалідністю, котрі більше за інших потребують перебування в положенні лежачи. Це ж стосується й родин з малюками. Для дітей більш старшого віку відвели окрему ігрову кімнату.

Представники Олександрівскої райадміністрації щотижня перевіряють укриття та контролюють, аби вони були комфортними та безпечними для запоріжців. Зокрема, нагадують перелік основних вимог, які висуваються до облаштування найпростіших укриттів.

- Це їх місткість, габаритні розміри - входи, виходи, переходи мають бути не менше 1,80 м. Має бути запас води - не менше 2 л на кожну особу, медична аптечка. Що ж до санітарних вимог - санвузол, умивальник і каналізація, освітлення, в тому числі, аварійне, також вентиляція. Повинно бути два входи/виходи, або вхід/вихід і аварійний вихід, - розповів головний спеціаліст територіального сектору відділу житлово-комунального господарства та благоустрою районної адміністрації по Олександрівському району Сергій Бочаров.

А ось у іншому будинку, по вул. Гоголя, деякі недоліки все ж таки виявили. Зокрема, виникли питання щодо місткості наявного тут укриття, а також забезпечення електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. Недоліки має усунути керуюча компанія, в управлінні якої перебуває цей будинок.