Щодо можливості відновлення роботи мобільного додатку «Dozor City»

07.06.2023 12:25

Запоріжці звертаються з пропозиціями щодо відновлення у Запоріжжі роботи мобільного додатку «Dozor City», де містяни могли б як і раніше відстежувати рух комунального громадського транспорту. Однак відключення системи у місті відбулось з метою забезпечення безпеки громадян та на виконання Постанови Кабінету Міністрів України.

У межах діючого законодавства зараз поновити її роботу для населення неможливо. До того ж її наявність у відкритому доступі може створити додаткову загрозу для мешканців. Наявні приклади підтверджують, що ворог може завдавати ударів і по громадському транспорту, а Запоріжжя залишається прифронтовим містом.

Для того, щоб більш детально ознайомити містян з цим питанням, повідомляємо, що відключення мобільного додатку «Dozor City» у Запоріжжі відбулось на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 №263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану».

Згідно з цією Постановою на період воєнного стану органи влади, державні та комунальні підприємства повинні вжити низку додаткових заходів під час воєнного стану. Зокрема зупиняти, обмежувати роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів.

Постановою передбачено, що зупинення, обмеження роботи таких систем, реєстрів має відбуватися на територіях, інформація про які міститься у Переліку, затвердженому Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Сюди відноситься і Запоріжжя, адже згідно з наказом вказаного міністерства №309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» вся територія Запорізького району, до якого входить і Запоріжжя, віднесена до території можливих бойових дій.

Відновлення роботи інформаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів згідно з діючими загальнодержавними нормами здійснюється у разі завершення активних бойових дій відповідно до відомостей, що зазначені у вказаному Переліку. На сьогодні для Запоріжжя така можливість відсутня.