У Запоріжжі муніципальна варта налагоджує співпрацю з Нацполіцією

23.06.2023 12:50

У Запоріжжі триває набір до КП «Муніципальна варта». Ті ж новобранці, які вже приєдналися до лав формування, вдосконалюють навички і здобувають нові знання спільно з Національною поліцією. Так, у ході чергового теоретичного навчання відпрацювали план дій у випадку виявлення порушень, а саме - складання й оформлення адмінпротоколів, аби в подальшому порушники понесли адміністративну відповідальність.

КП «Муніципальна варта» - формування, підпорядковане місцевій владі. Передбачається, що вартові активно взаємодіятимуть з правоохоронними органами та працюватимуть виключно в межах правового поля. Так, об’єднуватимуться для спільних з поліцією або самостійних патрулювань, охорони громадського порядку, контролю за станом благоустрою, превентивної роботи.

Наразі новобранці проходять підготовку. Сьогодні, зокрема, зібралися у актовій залі Дніпровської районної адміністрації й прослухали інструктаж від начальника сектору адміністративної практики ЗРУП ГУНП В Запорізькій області. Тема – злагоджена й ефективна робота у складанні протоколів та реагування на ситуації під час несення служби.

- Це не перше наше заняття, а одне з передбачених в межах курсу з підготовки вартових до виконання їх службових обов’язків. Сьогодні буде розглядатись питання складання адмінпротоколів, а саме – найбільш поширені помилки, які допускаються при їх складанні. Через які в подальшому, на розгляді у суді, або адміністративною комісією, дані адміністративні провадження закриваються, а винні особи уникають покарання. Тому, ми проводимо це заняття, щоб такого не траплялося у нашій діяльності, - зазначив керівник КП «Муніципальна варта» Дмитро Охріменко.

Нагадаємо, муніципальні варти створені та успішно діють в багатьох містах України. Зараз триває набір охочих до лав запорізького формування. Зокрема, до штату вже приєдналися 20-ро осіб.

Військовослужбовці, які повертаються з фронту, мають перевагу при працевлаштуванні. Станом на зараз, в лавах комунального підприємства вже працює військовослужбовець Денис Собищанський. Чоловік розповідає, що був мобілізований за власним бажанням один і рік і три місяці тому. Минуло трохи більше тижня, як повернувся, оскільки був комісований за станом здоров’я. Одразу ж вирішив не зволікати і працевлаштуватися.

- Давно бачив у пабліках, що є така варта у нашому місті і виникло бажання, коли я звільнюся по стану здоров’я, прийти і стати до лав, до хлопців, до команди. Разом працюватимемо тут, у нашому місті. Я з хлопцями спілкувався, з нашим керівництвом, бачив їх плани і мені подобається, - розповів Денис Собищанський.

Для працівників муніципальної варти встановлюється 8-годинний робочий день з гнучким графіком. Патрулюватимуть по черзі у всіх районах міста. Всі вони будуть наділені повноваженнями складання адмінпроткоолів за понад 28 статтями КУпАП. Серед найпоширеніших - порушення правил благоустрою, прав споживачів у сфері торгівлі, утримання хатніх тварин та інші.