Запорізьким медикам - стимулюючі надбавки

19.01.2018 08:44

У Запоріжжі існує вісім Центрів первинної медико-санітарної допомоги. У їх складі 72 амбулаторії, працює більше тисячі лікарів і медичних сестер. Вони обслуговують понад 750 тисяч осіб, в тому числі 125 тисяч дітей і 313 тисяч літніх людей. Це так званий первинний рівень надання медичної допомоги, послугами якого користується найбільша кількість городян.

У 2016 році в Запоріжжі було затверджено міську Програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги. Програма включала в себе проведення ремонтів в медичних установах, зміцнення їх матеріально-технічної бази, придбання санітарного транспорту і так далі.

За дорученням міського голови Володимира Буряка, в неї увійшли і виплати надбавок до зарплати медичним працівникам Центрів ПМСП за рахунок коштів міського бюджету. Їх було вирішено виплачувати залежно від обсягу і якості виконаної конкретним лікарем або медсестрою роботи.

- Нам важливо не тільки закупити нове обладнання, виконати ремонти в медичних установах, створивши необхідні умови для пацієнтів і медичного персоналу. Ще одне важливе завдання - зберегти кваліфікованих медиків, лікарів і медсестер, які працюють в наших Центрах первинної медико-санітарної допомоги. Цьому має сприяти матеріальне стимулювання тих медиків, які відповідально ставляться до своєї роботи. Це ми можемо зробити за рахунок введення надбавок до зарплати, які буде виплачувати міський бюджет, - зазначив Володимир Буряк.

Надбавки почали виплачувати вже в 2016 році. У 2016 році на ці цілі з міського бюджету було передбачено 15,8 мільйона гривень, у 2017 році - 21 мільйон гривень. Це дало можливість підвищити зарплату лікарям в середньому на 1400 гривень на місяць, медичним сестрам - на 900 гривень на місяць. При цьому розмір доплати встановлюється за результатами роботи за попередній квартал і може коливатися у медсестер і лікарів від 800 до 2500 гривень на місяць.

Як розповіла директор департаменту охорони здоров'я міської ради Вікторія Ушакова, це дозволило стабілізувати укомплектованість медперсоналом Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Припинився відтік молодих фахівців. Все це сприяло зміцненню кадрового потенціалу медичних установ, поліпшенню якості надання медичних послуг населенню.

Відзначимо, в 2018 році виплата надбавок триватиме. Необхідні кошти передбачені в бюджеті Запоріжжя.