Епідемії кору в Запоріжжі немає

23.01.2018 16:33

23 січня в запорізькому Агентстві регіональних ініціатив пройшла прес-конференція у форматі «круглого столу» на тему «Запоріжжя в боротьбі з кором». На питання журналістів відповіли директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова та завідуюча відділенням епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділ ГУ«Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Ірина Макарова.

Вікторія Ушакова відразу зазначила, що епідемії кору в Запоріжжі немає, мова йде про сезонний спалах. На сьогоднішній день в Запоріжжі кір діагностували у 151 людини, з них 43 % - діти. Хворі - і діти, і дорослі - не були свого часу щеплені.

- Кір відноситься до керованих інфекційних захворювань, і підвищення захворюваності відбувається в холодну пору року. Кількість хворих не відрізняється від рівня минулих років. Для нас ці цифри цілком очікувані, оскільки рівень щеплень як дітей, так і дорослих в Запоріжжі недостатній. Тенденція ігнорувати національний календар щеплень з профілактики десяти найнебезпечніших інфекційних хвороб з'явилася в кінці 80-х, на початку 90-х років минулого століття, і з того часу хворіють, в тому числі на кір, нещеплені діти і дорослі, - підкреслила Вікторія Ушакова.

Директор департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради також запевнила, що зараз в Запоріжжі немає перебоїв з вакцинами від 10 найнебезпечніших інфекцій, закупленими за рахунок державного бюджету. Зокрема у всіх медустановах міста є комплексна вакцина бельгійського виробництва від кору, краснухи та паротиту, щеплення робляться безкоштовно. Дорослі у віці до 30 років можуть зробити вакцинацію від кору після консультації у лікаря. Дорослим старше 30 років вакцинуватися від кору вже недоцільно.

Як розповіли учасники круглого столу, завдяки щепленням суспільство захистило себе від багатьох небезпечних епідемій. Іншого шляху вберегтися від смертельних інфекцій немає. Рівень щеплень 95 % і вище може свідчити про відсутність загрози масових інфекційних заражень. Зараз цей рівень, на жаль, нижчий, відповідно до нашого життя почали повертатися і кір, і поліомієліт, і дифтерія, тобто колективний імунітет знижений. Відповідно до закону України про захист від інфекційних хвороб, нещеплені діти не можуть відвідувати дитячі садки і школи, і це правило повинно і буде дотримуватися.

Як повідомила завідувач відділенням епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Ірина Макарова, зараз немає приводу оголошувати карантин у школах і дитячих садах Запоріжжя, тому що в дитячих групах немає спалахів кору. Але адміністрація шкіл та інших дитячих установ може сама приймати рішення про закриття окремих класів на карантин.