У 2018 році сотні запоріжців зможуть безкоштовно відновити зір

24.01.2018 12:19

Катаракта є досить поширеним захворюванням. Щорічно в Запоріжжі проводяться тисячі операцій на очах. Приблизно половина з них - з приводу катаракти. Проведення подібної операції дозволяє відновити зір за рахунок встановлення штучних кришталиків.

Проблема в тому, що операція досить дорога. Це навіть при тому, що операція проводиться в комунальній міській лікарні, де праця самих лікарів оплачується з міського бюджету. Адже операція включає придбання штучного кришталика, операційних матеріалів. Сьогодні багато запоріжців просто не мають можливості оплатити такі витрати. Перш за все, це стосується пенсіонерів, ветеранів війни, представників інших пільгових категорій.

У Запоріжжі знайшли вихід з ситуації, що склалася. У місті затверджена і реалізується міська програма лікування катаракти для малозабезпечених категорій населення. Штучні кришталики купуються за кошти міського бюджету. Операції проводяться на базі 3-ї міської лікарні. Як організована робота приїхав проконтролювати міський голова Володимир Буряк.

- У країні проходить медична реформа. Значна увага приділяється первинній медицині, але поки не зовсім зрозуміло як будуть надаватися запоріжцям послуги вузьких фахівців. Однак навіть в таких умовах міський бюджет продовжить фінансування таких операцій. Адже така операція із заміною кришталика ока досить дорога. Ми будемо продовжувати підтримувати малозабезпечених запоріжців, які потребують такого лікування, - зазначив Володимир Буряк.

Як розповіла директор департаменту охорони здоров'я міської ради Вікторія Ушакова, міська програма працює не перший рік, але її продовжують вдосконалювати. Якщо раніше пацієнти-пільговики оплачували всі витратні матеріали при проведенні операції з власних коштів, то тепер в цьому немає необхідності. У 2018 році операційні матеріали також забезпечує лікарня. Кошти на це були виділені з міського бюджету.

Оновлюється і обладнання, що вже дозволило поліпшити можливості для діагностики та проведення операцій. За словами головного лікаря 3-ї міської лікарні Олени Івахненко, наприкінці 2017 року за кошти міського бюджету для цього медичного закладу було придбано сучасне офтальмологічне обладнання.

Серед них обладнання для ультразвукової офтальмологічної діагностики, мікроскоп для оперативних втручань та інше.

- Закуплене сучасне медичне обладнання. Витрати міського бюджету склали близько 4,9 мільйона гривень. Придбано штучні кришталики ока, операційні матеріали. Головне, що це дозволило удосконалити якість лікування пацієнтів. Вдячний депутатам, які підтримали виділення коштів як в 2017 році, так і в бюджеті поточного року, - сказав Володимир Буряк.

Це обладнання вже працює. У 2018 році вже був один операційний день, де операції з приводу катаракти були виконані дев'яти пацієнтам пільгових категорій. Загалом у 2018 році безкоштовні операції будуть проведені 435 пацієнтам. У чергу вже включені всі пацієнти-пільговики, які на сьогодні зареєстровані для проведення операції.