У Запоріжжі пройшла робоча нарада з питань охорони атмосферного повітря і водних ресурсів

10.08.2023 12:50

Днями у приміщенні Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Запорізької обласної прокуратури відбулася робоча нарада за участю представників міської влади, обласної та окружних прокуратур міста, а також Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області).

Так, спеціалістами управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради проведена аналітична робота за даними КП «Центр управління інформаційними технологіями» щодо звернень мешканців міста на адресу «Контакт Центр 1580» стосовно забруднення атмосферного повітря, у тому числі пов’язаного зі специфічним запахом (йоду, паленої гуми, пластмаси тощо). Під час цієї роботи було враховано дані Запорізького обласного центру з гідрометеорології щодо напрямків та швидкості вітру за датами та часом звернень мешканців із нанесенням зібраних відомостей на мапу міста в розрізі місяців.

Проведений аналіз дозволив визначити 4 основні територіальні зони міста, де суб’єкти господарювання, у тому числі невеликі підприємства, приховано, здебільшого у вечірній час, забруднюють атмосферне повітря та створюють суттєві незручності мешканцям Запоріжжя.

На нараді узгоджено конкретні заходи, які вже найближчим часом будуть реалізовані групами мобільного моніторингу, створеними Запорізькою обласною прокуратурою спільно з Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області, Управлінням патрульної поліції в Запорізькій області, Державною екологічною інспекцією Південного округу (Запорізька та Херсонська області) та Запорізькою міською радою з метою запобігання, виявлення та припинення правопорушень у сфері охорони атмосферного повітря та водних ресурсів.

Визначено графік та маршрути обстеження територій, де розташовані потенційні забруднювачі атмосферного повітря.

Спільна робота правоохоронних і контролюючих органів, а також органів місцевого самоврядування щодо запобігання, виявлення та припинення правопорушень у сфері охорони атмосферного повітря та водних ресурсів триває і не зупиняється ні на мить.