У Запоріжжі не зафіксовані випадки ускладнень від щеплень

01.02.2018 12:32

Сьогодні, 1 лютого, заступник Запорізького міського голови Валерій Еделєв та директор департаменту охорони здоров’я міської ради Вікторія Ушакова ознайомилися зі станом вакцинопрофілактики у комунальному закладі «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», який надає допомогу дітям Олександрівського району.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, державою гарантовані безкоштовні вакцини проти 10 інфекційних захворювань: дифтерія, правець, кашлюк, кір, епідемічний паротит, краснуха, вірусний гепатит В, поліомієліт, туберкульоз, ХІБ інфекція. Як запевнила Вікторія Ушакова, на сьогодні всі лікувальні заклади Запоріжжя, в тому числі Олександрівського району, для планового щеплення дітей у повному обсязі забезпечені сучасними, високоефективними і безпечними вакцинами, які відповідають світовим стандартам. Вакцини закуповуються МОЗ України за кошти державного бюджету і в регіон надходять централізовано.

Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 отримує вакцини зі складу СТМО «Дитинство» згідно з розподілом, затвердженим наказом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. На сьогодні в Центрі є вакцини проти всіх перерахованих захворювань.

Рівень вакцинації дітей від дифтерії, кашлюка, правця за 2017 рік в Олександрівському районі складає майже 60 % - 734 щеплень; ревакцинації – майже 88 % - 2631 щеплень. Планові щеплення від кору отримали 99,8 % дітей у районі. Загальний рівень щеплень (вакцинація і ревакцинація) проти всіх 10 керованих інфекцій наразі становить 84 %. У січні 2018 року здійснено вакцинацію від дифтерії 78 дітям – 100% від плану, ревакциновано – 142 дітей. Щеплення від кору проводяться вакциною «Пріорикс» бельгійського виробництва.

Медичні працівники відзначають, що батьки зараз значно свідоміше ставляться до щеплень, розуміючи, що лише так можна вберегти дитину від небезпечних хвороб. Кількість нещеплених дітей у зв'язку з відмовою батьків становить лише 3 % від загальної кількості. Триває роз’яснювальна робота стосовно вакцинації як в садках і школах, так і індивідуально з батьками.

Начальник департаменту охорони здоров’я міської ради Вікторія Ушакова підкреслила, що у Запоріжжі не зафіксовані випадки ускладнень після вакцинації.

- Після щеплення можуть виникати реакції, побочні явища та ускладнення. Реакція на вакцину - почервоніння, ущільнення в місці введення, підвищення температури тіла - це закономірна річ, яка свідчить про початок формування у дитини захисту (імунітету) від інфекцій. Проблемою може стати ускладнення. Проте в Запоріжжі таких випадків не зафіксовано, - сказала Вікторія Ушакова.

Підбиваючи підсумки робочої зустрічі, заступник Запорізького міського голови Валерій Еделєв зазначив:

- Ми зараз знаходимося в процесі реформування медичної галузі. Відповідно є багато проблем та завдань. Але міська влада робить все можливе, щоб процес реформування не позначився на якості медичних послуг. Запоріжжя в повному обсязі забезпечене якісними вакцинами, розповсюдження небезпечних інфекцій під контролем.