Інклюзивний запорізький театр покаже «Світло у темряві»

05.09.2023 09:05

Оновлену виставу під назвою “Світло у темряві” підготував інклюзивний запорізький театр “Рівні можливості”. У складі трупи актори-аматори, серед яких і люди з інвалідністю.

На сцені пройшла генеральна репетиція відновленої прем'єрної вистави “Світло у темряві”. Назва добре відома глядачу. Але вистава оновлена. В ній з'явилися інші герої та нові сцени. Концепція майже та сама, але зміст значно глибший та насиченіший.

- У мене роль героїні, яка допомагає своїй подрузі позбутися комплексів. Подруга дуже залежна від батьків, я допомагаю більше розкрити її потенціал. Ця роль більше підходить моєму характеру, в житті я пробивна. Я хочу довести глядачам - не треба боятися жити, якщо в тебе є мета, треба до неї дійти незважаючи на перешкоди, - розповіла акторка інклюзивного театру “Рівні можливості” Марія Корхова.

“Світло у темряві” - дуже емоційна вистава. В ній порушується багато соціальних аспектів, зокрема наркозалежність та насильство в родині.

- Темрява в душі буває час від часу в кожного з нас. Так важко інколи вийти з цього кола, а ця вистава саме про таких людей. У кожного з героїв є свої проблеми, ми підіймаємо питання як бути реалізованим, особливо для людей з інвалідністю. Хочемо говорити про людяність і, звісно ж, про кохання, бо яке життя без кохання. Хочемо показати, що має бути надія і підтримка. Як каже герой моєї п'єси: “Я був у повній темряві, але зміг вийти на світло”, - ділиться режисерка інклюзивної театральної трупи “Рівні можливості” Маріанна Смбатян.

Актори відпрацьовують на сцені основні моменти вистави. А ще  готуються до зйомки відеоверсії спектаклю, яка матиме сурдопереклад.  Є в задумах показати цю телевиставу в кінотеатрі, і викладати в соцмережі, щоб люди з інших міст і країн змогли побачити у сурдоперекладі “Світло в темряві”.