До Запоріжжя завітала команда проєкту «Як звучить світ...Україна»

06.09.2023 09:45

Запоріжжя стане першим містом нового сезону соціокультурного патріотичного проєкту «Як звучить світ...Україна». Раніше знімальна група цього тревел-шоу вже побувала в Чернігові, Одесі, Львові та Карпатах. У Запоріжжі частина зйомок відбулася в «Незламному хабі».

У «Незламному хабі» запорізький музикант Денис Васильєв познайомив знімальну групу ютуб-проєкту «Як звучить світ...Україна» з унікальними музичними інструментами, які створив сам із командою однодумців у своїй майстерні. Вони музейні, але їх можна було почути на джазових фестивалях та інших заходах в Запоріжжі. Своїм звучанням інструменти вразили і творчу команду зі столиці. Митець розповідає: дізнавшись про проєкт, одразу запросив його ініціаторів до Запоріжжя.

- Коли я побачив такий надпотужний творчий креативний проєкт, то одразу зрозумів, що це шанс для нашого міста прозвучати на рівні країни. Сподіваюсь, коли вийде сама передача, сам фільм, це буде дуже приємний звуковий акустичний сюрприз не лише для запоріжців, але й для всієї України, - говорить Денис Васильєв, музикант, директор Музею історії музичних інструментів «BarabanZa».

Запоріжжя – столиця металургії, тому музиканти обрали зі своєї колекції переважно металеві музичні інструменти, хоча є і глиняні, зокрема «Химери, що співають». У творчій добірці також є каміння, що звучить, а ще хендпан, агого, флейти, бубни, дримби. Саме мелодіями та звуками цих інструментів, які існують в єдиному екземплярі в колекції запорізького музею, звучить наше місто.

Блогер-мандрівник, ведучий та співавтор шоу «Орел та Решка» Євген Синельников та український музикант-композитор Євген Філатов, який є ведучим проєкту «Як звучить Україна», з цікавістю познайомились з унікальними музичними інструментами та спробували на них заграти. Все зафіксували, аби згодом здивувати всю країну.

- Коли мандруємо, їздимо і дивимось. Дивимось на міста, дивимось на людей. Ми пропонуємо прислухатись до своїх міст, бо в кожному місті є свої унікальні звуки, які притаманні лише йому. Запоріжжя не звучить як Полтава. Воно має свій унікальний звук. І саме за цим унікальним звуком ми й приїхали. Ці звуки ми шукаємо, записуємо і після того робимо з цього музику, виходить прямо музичний трек, - розповідає режисер-постановник проєкту Євген Синельников.

У Запоріжжі автори патріотичного проєкту побачили ще багато цікавинок. Побували, зокрема, на одному з металургійних підприємств та о. Хортиця. Невдовзі вся Україна почує, як звучить Запоріжжя.