У Запоріжжі триває оновлення найпростіших укриттів

14.09.2023 10:20

У Заводському районі триває переобладнання підвалів у закладах освіти у найпростіші укриття. Роботи виконуються згідно з проєктами, які передбачають наявність у кожному такому приміщенні системи вентиляції, сучасної протипожежної системи, а також як мінімум двох виходів.

В одній із шкіл Заводського району оновили найпростіше укриття. В ньому відремонтували та пофарбували стелю і стіни, замінили електропроводку та встановили систему штучної вентиляції, сучасні світильники та двоє залізних дверей. Ремонт тривав близько 2 місяців. Тепер в укритті може комфортно перебувати до 50 людей.

Аналогічний ремонт укриття вже місяць триває й в іншій школі району. У приміщеннях вже заштукатурили стіни, зробили стяжку підлоги. В планах - замінити електрику та підвести воду. Тут встановлять металеві захисні пластини на вікна, аби вберегти людей від вибухової хвилі, уламків з вулиці та від трощення самого вікна. За нормами також передбачена вбиральня та два окремих виходи.

Тим часом в іншій школі триває підготовка до капітального ремонту укриття, розрахованого на 75 людей. Своїми силами співробітники школи та батьки вже виконали косметичний ремонт приміщення: зашпаклювали та пофарбували стіни, в одній з 3-х кімнат поклали кахлі, а також встановили додаткове освітлення. Капітальний ремонт має початись наприкінці цього року. Заплановані роботи щодо відновлення санвузлів, каналізації та вентиляції, а також ремонт підлоги і встановлення нових дверей.

Загалом спеціальною комісією було обрано 11 підвалів, які можна переобладнати в найпростіші укриття. Кожне з них повинно мати систему штучної вентиляції, два обов’язкових виходи, а також сучасну протипожежну систему.

- На засіданнях сесії міськради депутатами ухвалено рішення виділити на капітальні, поточні ремонти найпростіших укриттів з місцевого бюджету - 6 млн грн, з державного бюджету - 2 млн грн. Загалом на проведення ремонтів виділено 8 млн гривень. Для облаштування укриттів у закладах освіти було придбано аптечки, електричні ліхтарі, вогнегасники, сокири, ломи, кувалди, меблі, ємності для питної води, виносні баки, - говорить заступник міського голови Анатолій Васюк.

Для облаштування укриттів у Заводському районі з бюджету виділено 10 мільйонів гривень, 8 з яких виділила міська рада. На ці кошти придбають усе необхідне для комфортного перебування людей у сховищах.