У Запорізьких лікарнях облаштовують укриття

18.09.2023 13:40

Під однією з лікарень міста, що розташована у Комунарському районі, укомплектували укриття. Сховище містить все необхідне для збереження життя та комфортних умов перебування як пацієнтів, так і медпрацівників.

Раніше замість сховища тут був занедбаний підвал. У 2022-му році стартували ремонтні роботи з облаштування укриття належним чином. Так, за кошти міського бюджету - торік було виділено майже півмільйона гривень - виконано ремонт стелі, стін та підлоги приміщення загального залу площею 199,6 кв. м. Проведене освітлення, укомплектування жіночого санвузла та теплового розподільчого пункту.

- У 2023 році тут постійно ведеться поточний ремонт. За цей час була зроблена операційна, передопераційна. Припливно-витяжна система, були облаштовані санвузли, технічні приміщення. Ту є фільтри, в певній частині вентиляції, - розповіла директорка медзакладу Анастасія Саржевська.

Так, цьогоріч за кошти міського бюджету в обсязі понад 2 млн грн був виконаний ремонт операційної та передопераційної площею 32 кв. м з прокладенням електропроводки та встановленням освітлення, а також підсобних приміщень площею 14 кв. м з освітленням, душової та чоловічого санвузла. Також проведений ремонт приміщення дизельгенераторної та щитової з освітленням площею 60 кв. м, зі встановленням припливно-витяжної системи з підігрівом операційної. Частковий ремонт вентиляції у вентиляційній камері з заміною каналів, клапанів, фільтрів та патронів.

В укритті передбачені не тільки кімнати перебування пацієнтів та медперсоналу, а й доволі просторі проходи, аби тут легко можна було пройти з каталкою і доправити важкохворих і лежачих. До речі, в укритті розташували спеціальні багатофункціональні ліжка саме для таких пацієнтів. Так само і в операційно-реанімаційній кімнаті.

- Тут є необхідне обладнання. Це монітори пацієнта, які слідкують за такими життєво важливими функціями як пульс, артеріальний тиск та сатурація. Є запас ліків, які зберігаються у шафці, апарати для подачі кисню, - зазначила виконувачка обов’язки медичного директора медзакладу Наталя Приходько.

Сховище розраховане на 100 осіб - не тільки з числа пацієнтів та медперсоналу лікарні. Прихистити тут готові також мешканців сусідніх багатоповерхівок і всіх, хто на момент оголошення повітряної тривоги цього потребує. На цей випадок передбачили запас розкладачок з наборами постільного приладдя, якщо раптом хтось лишиться на ночівлю.

- Укриття відкрите цілодобово. В нього можна потрапити через центральний вхід або через приймальне відділення у нічний час. На всіх стендах вказані телефони чергового. Можна подзвонити і вас проведуть, бо тут трохи заплутаний маршрут до самого укриття, - додала Анастасія Саржевська.

Також в укритті встановили броньовані двері на випадок радіаційної небезпеки, облаштували два входи й виходи. Передбачили тут необхідний запас води – технічної і питної. За словами керівництва закладу, в укритті залишилося закінчити незначні види ремонтних робіт – зокрема доукомплектувати запасний вихід і вентиляційне приміщення. Впоратися з цим налаштовані найближчим часом.