У запорізьких медзакладах облаштовують укриття

19.09.2023 13:50

Так, під одним з пологових будинків міста, що розташований у Дніпровському районі, укомплектували укриття. В разі чого тут можна не тільки протриматися якийсь час, а й прийняти пологи і надати належну медичну допомогу породіллям і новонародженим.

Раніше просторе підвальне приміщення було захаращене різним непотребом. Оскільки війна поставила під питання успішний перебіг пологів, а також безпеку життя породіль і новонароджених, у закладі прийняли рішення облаштувати в ньому комфортне і, головне, безпечне укриття, аби бути готовими до виникнення будь-яких екстрених ситуацій.

- Від початку війни ми своїми силами, силами спеціалістів і служб відремонтували водопостачання, вентиляцію. Міські служби нам допомагали, а потім на сесії міськради виділили кошти і приблизно в середині цього року укриття набуло такого вигляду, яке воно має зараз. Це досить стерильні умови. Є можливість перебувати там матерям з новонародженими і медперсоналу, - наголосив директор медзакладу Юрій Бессарабов. 

В укритті відремонтували підлогу, стелю й стіни. Облаштували санвузли й душову кімнату, зробили приточно-витяжну вентиляцію, два входи/виходи – один з яких аварійний. Тут є все необхідне для перебування породіль з новонародженими: автономне освітлення і водопостачання, запас їжі, води – питної і технічної - навіть пологовий зал з операційною, кімнатою інтенсивної терапії та місцем для відпочинку вагітних. Загальна площа укриття – 80 кв. м, одночасно тут можуть розташуватися до 60 осіб.

- Ось, зал для прийняття пологів, поруч з ним місце для надання першої медичної допомоги – первинно-хірургічної обробки ран, якщо така буде потрібна. Заготували мінімальний набір продуктів, запас питної і технічної води на випадок відключень, а також запас лікарських засобів. Укомплектували укриття стільцями, ліжками і ліжечками для дітей, - розповіла головна медична сестра медзакладу Євгенія Мірошнікова.

На випадок пологів під час оголошення повітряної тривоги у медзакладі також підготували резервний пологовий зал на першому поверсі будівлі. Приміщення не має вікон та оточене щільними зовнішніми стінами. Поруч кімната для відпочинку породіль з новонародженими. Тут також передбачили всі зручності, зокрема окремий санвузол і душову.

- У цьому пологовому залі є все потрібне для перебігу безпечних пологів – апаратура для мами і новонародженого малюка. Зокрема, для подачі кисню. Стандартний «трансформер», на якому приймаються пологи. Він у нас моделюється у крісло, розгортається як ліжко, може також використовуватися як операційний стіл, - зазначила завідувачка акушерським відділенням медзакладу Тамара Шакалова.

Загалом, від початку повтомасштабного вторгнення пологи в цьому залі приймали двічі.