У Вознесенівському районі Запоріжжя відкрили частину шелтера для внутрішньо переміщених осіб

27.09.2023 09:10

Усі витрати на себе взяли волонтери, а саме приміщення надала в оренду міська влада за символічну плату — гривня на рік. Загалом осередок розрахований на понад 50 людей, які розміщатимуться у 10 кімнатах. Насамперед селитимуть людей з інших шелтерів.

Тут 4 житлові кімнати та ванна. Кожне з приміщень має по 4 ліжка, тумбочки, а також текстильні речі, як-от рушники, постільна білизна та ковдри. Тобто все те, що потрібно для комфортного проживання. У ванній же обладнали дві окремі душові кабіни, три туалети та три раковини. Також там встановили бойлери, пральні машини та сушарки.

- У нас і в інших шелтерах є люди, які потребують покращення умов і ми розглядаємо ці пропозиції. Але тут ще треба вирішити побутові проблеми: холодильник, стільці тощо. І тоді ми плануємо сюди поселити сім’ї з більш довгостроковим перебуванням, - розповів волонтер ГО «Захист жінок України» Юрій Щербина.

Майбутнім мешканцям шелтеру у всьому допомагатимуть волонтери. Зокрема, вони закуповуватимуть побутову хімію, воду та продукти, необхідні речі у кімнату. За проживання люди не платитимуть, а комунальні послуги взяли на себе благодійні організації. Також внутрішньо переміщеним особам надаватимуть при осередку правову, психологічну та медичну допомоги. Окремо волонтерами передбачена й підтримка самотніх жінок з дітьми.

- Питання здоров’я, зокрема жіночого, профілактики будь-яких таких захворювань — теж у сфері нашої уваги. Тому ми плануємо проведення міні-тренінгів для жінок, які живуть там. Є в нас і дитячі психологи, - зазначила президентка БФ «Сподівання» Наталія Доценко.