У Запоріжжі презентували театральну прем'єру до Дня міста

05.10.2023 10:00

На межі правди та вигадки. Театр-лабораторія «VIE» розпочинає сезон прем’єрою. На День міста у Запоріжжі покажуть нову виставу - «Перепоvieдаки. Легенди Запоріжжя».

У цій камерній виставі театрали намагались зібрати найцікавіші міські легенди Запоріжжя - від скіфської доби до сьогодення. Актори розповідають історію рідного краю за допомогою ляльок та макетів будівель. Щоправда, це не суто історична оповідь, а скоріше приклад того, як міфи передаються з покоління в покоління, обростають деталями і з часом стають частиною урбаністичного фольклору.

Героїня актриси Ксенії Бойченко – дівчина, яка з’являється у кількох епізодах. Також акторка озвучує Чайку та інші персонажі.

- Це дуже незвичний формат - робота з ляльками, історії дуже різноманітні, тому я як актриса виконую дуже багато ролей. У нас є і містичного характеру історії, й детективні, історії про героїв нашого Запоріжжя, тому мені цікаво було для кожної історії знаходити якісь свої акторські фарби, щоб якомога цікавіше передати її глядачу, - розповіла акторка театру-лабораторії «VIE» Дому актора Ксенія Бойченко.

Під час вистави відбувається інтерактив з глядачами. Тож можна озвучити власне бачення того, де була Запорозька Січ, яка історія ромашки на башті Козлінера на Металургів, Тарасової груші або привидів на млині Нібура. У фіналі з’являється навіть сом-людожер із міських легенд.

- Мені довелось дуже заглибитись в цей матеріал і вивчити його досконально. Насправді я була вражена, наскільки наше місто оповите цікавими історіями. І вони всі не вмістилися в нашу виставу, на жаль, тому що це була б 6-годинна вистава. І мені довелось вибирати найсмачніше, найцікавіше, - розповіла режисерка постановки, акторка театру-лабораторії «VIE» Дому актора Олена Павлухіна.

Прем’єра вистави «Переповідаки» запланована на День міста, 7 жовтня, у Музеї архітектури. Для зручності перегляду показ відбудеться у камерному форматі на 15 глядачів.