До уваги мешканців Запоріжжя: особливості оподаткування нерухомого майна у 2018 році

07.02.2018 15:00

Департамент фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради повідомляє про особливості оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, у місті Запоріжжі в 2018 році.

Фізичні особи – власники об'єктів нерухомості в поточному році сплачуватимуть податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за минулий рік. Тобто прив'язка ставки цього податку буде до «мінімалки» в розмірі 3 200 грн, встановленої законом на 1 січня 2017 року.

Для житлових об'єктів нерухомості – це 1 % або 32 грн за 1 кв. метр загальної площі. Якщо у власності фізичної особи перебуває квартира або квартири, загальна площа яких не перевищує 120 кв. метрів, то податок не сплачується. При перевищенні цієї граничної межі податок не сплачується лише з 60 кв. метрів (пільга згідно з Податковим кодексом України), залишок метражу оподатковується за вищезгаданою ставкою.

Якщо фізична особа володіє будинком чи кількома будинками, загальна площа яких не перевищує 250 кв. метрів, податок також не сплачується. У разі перевищення зазначеної граничної межі сплата не здійснюється зі 120 кв. метрів (пільга, визначена Податковим кодексом України), проте решта площі підлягає оподаткуванню. Власники різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, не сплачують податок із загальної площі не більше 370 кв. метрів. В іншому випадку на 180 кв. метрів поширюється податкова пільга, а за квадратні метри поза такою межею потрібно платити.

Звертаємо увагу, що пільги з податку у вигляді неоподатковуваних квадратних метрів (60, 120 та 180) для фізичних осіб взагалі не застосовуються у двох випадках:

- до об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо його/їх загальна площа перевищує 300 кв. метрів (для квартири, квартир), 600 кв. метрів (для будинку, будинків), 900 кв. метрів (для різних типів житлових об’єктів);

- до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Для юридичних осіб – власників житла, які в звітному році перераховують до бюджету міста податок за 2018 рік, ставка дорівнює 37,23 грн (тобто 1 % розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня 2018 року – 3 723,00 грн). Підприємства, установи та організації, яким відповідно до законодавства України присвоєно ознаку неприбутковості, звільняються від нарахування та сплати податку з об’єктів житлової нерухомості на території м. Запоріжжя (пільга, встановлена міською радою). Інші пільги для юридичних осіб - платників не передбачені.

Як фізичні, так і юридичні особи, у володінні яких є великі квартири з площею понад 300 кв. метрів, окрім суми податку, розрахованої на загальних підставах, додатково сплачують 25 000 грн. за кожну квартиру. Даний механізм застосовується й для житлових будинків загальною площею понад 500 кв. метрів.

Для нежитлової нерухомості ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в цьому році наступні (у відсотках до мінімальної заробітної плати для фізичних осіб в розмірі 3 200 грн, а для юридичних осіб – 3 723 грн):

- 0,5 % для об’єктів, які розташовані по проспекту Соборному від Транспортної площі до площі Запорізької (або 16, грн. за 1 кв. метр загальної площі для об’єктів, що перебувають у власності фізичних осіб, і 18,62 грн – у власності юридичних);

- 1 % для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, в яких розташовані супермаркети й гіпермаркети, в тому числі на умовах оренди (відповідно 32, грн та 37,23 грн за 1 кв. метр оподатковуваної площі);

- 0,25 % для решти об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб (відповідно 8, грн та 9,31 грн за 1 кв. метр бази оподаткування).

Юридичним особам під час заповнення Податкових декларацій з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а контролюючим органам під час складання для фізичних осіб податкових повідомлень-рішень з обчисленими сумами річних податкових зобов’язань, необхідно враховувати перелік об'єктів нежитлової нерухомості, на які поширюється пільга, надана міською радою відповідно до норм Положення про податок на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки), затвердженого рішенням міської ради від 28.01.2015 року №5 (зі змінами).