У Запоріжжі відкрилася чергова виставка плакатів воєнного часу

06.10.2023 15:20

Цього разу виставкові стенди вздовж проспекту Маяковського в рамках проєкту «Плакати воєнного часу», організованого спільно з Міжнародним симпозіумом сучасного мистецтва BIRUCHIY, прикрасили роботи графічного дизайнера Миколи Коваленка.

Микола Коваленко – родом з міста Токмак Запорізької області, яке зараз перебуває в тимчасовій окупації. У сфері дизайну працює вже 20 років. Здобув понад 150 нагород на міжнародних конкурсах і фестивалях дизайну та реклами. Микола організовує персональні виставки, як в Україні, так і за кордоном, читає лекції, проводить майстер-класи. Його роботи публікуються у журналах і каталогах по всьому світу, збираються у приватних колекціях і музеях.

Також Микола Коваленко має членство в Клубі артдиректорів України, асоціації графічних дизайнерів України «4-ий Блок», чеській Асоціації дизайнерів Brno Biennale та Клубі артдиректорів Словаччини, де наразі мешкає у місті Братислава. Має й власну студію дизайну «Mykola Kovalenko Studio».

- Що він сам каже про свою виставку, так це те, що з 24 лютого - від початку повтомасштабного вторгнення - він створює майже щодня свої роботи, чим перебуваючи у Європі, може наближати перемогу. Тобто він демонструє європейському глядачеві своє бачення війни в Україні і те, як він на собі відчуває, що його батьки знаходяться в окупації. Він розповідав, що в перші дні, коли ще був наявний зв'язок він зідзвонився з мамою і та сказала: «Миколо, на тому місці, де в дитинстві грався з м’ячем, зараз стоять російські такни з російськими прапорами, - зазначив директор КП «Туристичний інформаційний центр» Олексій Каніщев.

Олексій Каніщев додає, що Миколу Коваленка з-поміж інших авторів вирізняє його унікальний стиль, адже він кількома штрихами, притаманними дизайнерам, дає аудиторії змогу побачити й відчути простоту своєї думки. Одна з робіт, наприклад, особлива для Запоріжжя, адже відтворює події березня 2023-гот року, коли ворожа ракета поцілила у багатоповерхівки поблизу одного з найбільших торгових центрів на Набережній магістралі.

Загалом, в експозиції представлені з-пів сотні робіт автора. Плакати також розмістили на фасаді Туристичного інформаційного центру та на інформаційних кубах, «розкиданих» по місту – на Майдані університетському, проспекті Металургів, поблизу обласної наукової бібліотеки, а також ТЦ «Україна» і ТЦ «Амстор» (вул. Перемоги). Споглянути експозицію можуть всі охочі, триватиме вона до 5 листопада.