Адмінкомісія при виконкомі міськради від початку року винесла майже 2 тисячі постанов

17.10.2023 14:10

У Запоріжжі при виконавчому комітеті міськради продовжує діяти адмінкомісія, функціонування котрої підтримується відділом адміністративного забезпечення, що діє у складі департаменту правового забезпечення. Так, за майже 9 місяців поточного року було винесено 1873 постанови і поповнено бюджет міста на понад 800 тисяч гривень.

Як розповіла секретар адмінкомісії при виконкомі Запорізької міськради Анна Бражко, адмінпротоколи складають уповноважені на те органи - поліція, інспекція з благоустрою і муніципальна варта. Найбільш поширені правопорушення: торгівля у невстановлених місцях, незаконне розміщення тимчасових споруд, захаращення території, продаж алкогольних напоїв у заборонений час, або ж взагалі продаж тих же алкогольних і тютюнових виробів особам, які не досягли повноліття. Так, сьогодні, в ході чергового засідання комісії було розглянуто 110 протоколів.

- Найбільша кількість – це непокіс трави, будівництво у не встановлених для цього місцях, самовільне проведення робіт – це одна стаття 152 КУпАП порушення правил благоустрою. Також в нас дуже багато протоколів за продаж алкоголю у невстановлений час і особам, які не досягли 18-річного віку – це частина 2 статті 156 КУпАП. Крім того, в нас сьогодні є кілька протоколів за вигул собак без намордників та повідків – це стаття 154 КУпАП, - зазначила Анна Бражко.

Якщо це порушення правил благоустрою на фізичну особу, санкція статті передбачає стягнення штрафу від 340 до 1360 гривень – на розсуд комісії. Якщо це фізична особа, підприємець – 850 – 1700 гривень. За продаж алкоголю санкції статті вищі. Загалом, від початку 2023-го року, бюджет міста поповнено на понад 800 тисяч гривень – це як добровільна сплата штрафів, так і примусові стягнення через виконавчу службу.

- Комісія має не тільки каральну функцію, а також виховну. Тому, звісно, якщо до нас потрапляє людина, вона щиро кається і в неї не дуже важке правопорушення, то комісія може обмежитись усним зауваженням. Тобто ми визнаємо таку людина винною у вчиненні адмінправопорушення, однак ми не накладаємо фінансове стягнення, обмежуємося усним зауваженням, - додала Анна Бражко.

Зазначимо, адмінкомісії діють у кожному селі, селищі міського типу та місті. Це колегіальний орган, який утворюється при виконавчому комітеті міськради для розгляду і вирішення справ про адміністративні правопорушення. Адмінкомісія при виконкомі Запорізької міськради засідає двічі на місяць. До її складу входять представники різних департаментів, депутати міськради а також громадські діячі.