У Запоріжжі готують прем'єру музично-хореографічної вистави «Івасюк. Червона рута»

02.11.2023 15:35

Це спільна робота театру-лабораторії Vie та театру Танцю на базі Дому актора. Вистава перенесе глядача у 60-70 роки минулого століття, коли жив відомий український композитор та виконавець Володимир Івасюк. Наразі тривають репетиції творчої групи напередодні прем’єри.

Володимир Івасюк вважається основоположником української естрадної музики. Він є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів. Був мультиінструменталістом – грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, самостійно виконував власні пісні.

За режисерським задумом, у виставі глядач побачить фрагменти з біографії композитора, які допоможуть більше про нього дізнатись та краще зрозуміти. Деякі з цих фрагментів висвітлюють творчість Івасюка, є й ті, що описують його таємничу смерть.

Особливість цієї вистави у тому, що в ній беруть участь не тільки актори, але й танцюристи – за словами режисерів, кожен з них буде і грати, і танцювати, тож грань між цими двома професіями на сцені практично стирається. Окрім того, у спектаклі задіяний джазовий оркестр та діджей, що інтерпретуватимуть творчість Володимира Івасюка на сучасний лад, а також вокаліст, який одночасно зіграє головну роль.

- Хочемо показати все, що залишив нам у спадок цей видатний український композитор. Адже не дивлячись на те, що його життя було дуже коротким – всього 30 років, він написав невмирущі музичні твори, що і нині об’єднують серця українців. А за допомогою всіх цих творчих прийомів у виставі ми хочемо показати, наскільки багатогранною була особистість Івасюка. І також хочемо надихнути всіх на сучасну інтерпретацію його композицій, - розповіла режисерка музично-хореографічної вистави «Івасюк.Червона рута» Марічка Власова.

У виставі звучатимуть не тільки такі відомі хіти композитора, як «Червона рута», але менш знамениті пісні – «Запроси мене у сни свої», «Тільки раз цвіте любов», і т.п.

-  Відомий факт, що саме батько доклав дуже багато зусиль, щоб його син Володимир мав змогу з дитинства розвивати свій музичний талант. Він, як громадський активіст, навіть спонукав місцеву владу їхнього містечка Кіцмань відкрити музичну школу, - додала Марічка Власова.

Прем’єра вистави «Івасюк. Червона рута» запланована у Запорізькій обласній філармонії. Після прем’єри у Запоріжжі творча група поїде з виставою у гастрольний тур містами України.