У Запоріжжі триває ліквідація стихійних звалищ

07.11.2023 09:40

Протягом останнього року у Запоріжжі Держекоінспекція виявила понад півсотні несанкціонованих сміттєзвалищ. Серед опалого листя та гілок у купі непотребу почали з’являтися і побутові відходи. Однією з таких проблемних локацій, де утворилось звалище, став приватний сектор по вулиці Жуковського.

Від цього стихійного сміттєзвалища, що утворилося на вулиці Жуковського в Олександрівському районі, мешканці прилеглих будинків страждають вже протягом десятьох років. На скарги мешканців відреагували працівники Держекоінспекції. Зокрема, зафіксували проблемну локацію, обстежили місцевість та перевірили наявність хімічних речовин на звалищі.

- Це фото-, відеофіксація, складаємо акт, а потім направляємо вимогу до місцевої влади. Ми ж розуміємо, що з дощем це все потрапляє в ґрунт, нерідко ці звалища підпалюють, всі ми дихаємо цим сміттям. Це дуже небезпечно, - розповів керівник Держекоінспекції Південного округу Олег Бігдан.

До речі, поруч зі стихійним звалищем розміщено три баки для відходів. Вони розраховані на мешканців приватних секторів, що проживають вздовж усієї вулиці. 

У районній адміністрації запевнили, що сміття на вулиці Жуковського приберуть разом з усіма іншими сезонними відходами по Олександрівському району. Таку процедуру здійснюють щороку восени, аби запобігти поступовому забрудненню вулиці. Тож спеціалісти благоустрою закликають мешканців приватних будинків прибирати опале листя в один день, аби підрядники могли вивезти його одразу, і не спровокувати накопичення.

- Осінь - це сезонна пора для прибирання гілля та опалого листя. Наразі на території району вже складовані ці купи, договір про прибирання гілля укладений і ми розпочинаємо як прибирання гілля, так і опалого листя, - наголосила головна спеціалістка відділу ЖКГ та благоустрою Олександрівської райадміністрації Наталія Хлопцева.

Загалом з початку осені виявили сім несанкціонованих сміттєзвалищ, три з них вже ліквідували. Працівники райадміністрації додають, після прибирання всі відходи підрядники вивезуть до спеціального полігону, де біорозкладне сміття буде утилізоване.