В Запоріжжі презентували книгу «Плакати воєнного часу»

15.11.2023 17:20

Проєкт реалізовано департаментом культури і туризму міської ради разом із громадською організацією «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

2023 року грантовий проєкт від департаменту культури і туризму Запорізької міської ради став одним із переможців, був відібраний фахівцями Українського культурного фонду, який профінансував створення книги.

Робота над її створенням почалася у червні цього року. До видання включено роботи 19 українських художників, які експонувалися в публічному просторі Туристичного інформаційного центру та на центральних локаціях Запоріжжя протягом 2022-2023 років. Всі роботи митців було створено в Україні під час війни задля боротьби з російською пропагандою, підтримки бойового духу українців і фіксації воєнних події та злочинів росії проти України.

- У книзі кожен автор представив 20-22 роботи та залишив своє звернення до читача. Формат плакатів це дуже красномовний та доступний спосіб донести до аудиторії найбільш болючі питання. Я вважаю, що за допомогою цієї книги ми створили гарне підґрунтя для історичних досліджень культури воєнного часу для науковців у майбутньому, - розповів директор департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

На презентації представили перший надрукований примірник.

В ході заходу поспілкувались також з упорядниками книги, які нині проживають у США.

- Ми дуже вдячні департаменту культури і туризму за сприяння культурному розвитку українців навіть під час воєнного часу. Ці плакати не тільки підіймають бойовий дух цивільних та захисників, але й роблять свою справу закордоном – в Європі та Америці. Адже це саме той формат, який всі розуміють без слів. То ж ці плакати допомагають зменшити вплив російської пропаганди закордоном та є дуже красномовними на проукраїнських мітингах, - розповіла упорядниця книги Олена Сперанська.

 Всього книга буде створена у кількості 1000 екземплярів та до Нового року розповсюджена серед бібліотек Запоріжжя та міст України.