Повідомлення про виграш великої суми грошей або призу – розповсюджена шахрайська схема

24.11.2023 11:25

За інформацією управління протидії кіберзлочинам в Запорізькій області ДКП НПУ, надсилання на електронні пошти або у соціальні мережі повідомлень різного характеру, зміст яких зводиться до того, що необхідно сплатити певну суму коштів – є одним із поширених видів інтернет-шахрайства.

Так, наприклад, часто надсилаються повідомлення щодо виграшу великої суми коштів або цінного призу. Автори повідомлень вказують на необхідність сплати певного відсотку від виграшу задля покриття комісій та інших витрат, пов’язаних з конвертацією коштів чи відправкою призу.

Фахівці кіберполіції радять пам’ятати правило – «безкоштовний сир тільки у мишоловці». У таких випадках громадянам варто згадати чи брали вони участь у якихось акціях. Дізнатись у представників офіційні умови акції, поцікавитись назвою та сайтом компанії, що проводила акцію. У разі, якщо людина сплатить кошти на вказані рахунки, то швидше за все, ніяких грошей та цінних призів не отримає, а автор повідомлення перестане відповідати на листи.