Концерн «Міські теплові мережі» готується до можливих відключень електроенергії

20.12.2023 12:25

Запорізькі «тепловики» готуються до роботи в умовах можливого блекауту. Для цього міські котельні – малі та великі – обладнали генераторами на випадок екстрених відключень електроживлення. Один з таких зокрема встановили в одній зі шкіл селища Запоріжжя-Ліве, що у Шевченківському районі.

Обладнати черговим генератором на підприємстві вирішили невелику котельню, розташовану на території однієї зі шкіл селища Запоріжжя-Ліве. У навчальному закладі функціонує «Пункт Незламності». Тож, аби в разі необхідності мешканці сусідніх будинків змогли скористатися його послугами в повній мірі й закрити свої базові потреби – як от кип’ятіння води для приготування гарячих напоїв, підзарядка гаджетів – його вирішили забезпечити резервним електроживленням.

- Ціль була така, щоб «Пункт Незламності» постійно опалювався. Робота котельні поширюється на цю школу. Генератор був наданий гуманітарною організацією. Всі генератори в нас потужністю від 10 до 100 кВт. У цій школі генератор невеликої потужності, якого цілком достатньо, щоб працювали насоси та сама котельня, - зазначив директор з виробництва концерну «Міські теплові мережі» Петро Озеров.

Генератор дизельний з панеллю автоматичного керування – для його активації і зупинки. Є й аварійний вимикач – кнопка «стоп».

- Генератор гарний, легко запускається в роботу, потужністю 17,6 кВт. Повна автоматика, яка підтримує потрібні оберти і потрібний рівень напруги, - розповів електрик з ремонту електрообладнання малих котелень концерну «Міські теплові мережі» Володимир Ісаєв.

На даний час кількість отриманих підприємством генераторів складає 43 одиниці. Переважно це генератори, надані міжнародними фондами, котрі спеціалізуються на гуманітарний і технічній допомозі. 

- Всі генератори встановлені на котельнях - як на маленьких, потужністю до 2 МВт, так і великих, потужністю від 30-50-100 МВт. Там генератори встановлені на насоси підживлення для того, щоб вони утримували тиск у теплових мережах. На маленьких котельнях, у випадку виникнення перебоїв з електропостачанням, генератори запускаються і, як результат, відбувається безперебійна подача опалення внаслідок роботи цих генераторів, - додав Петро Озеров.