У Запоріжжі на завершальному етапі заміна аварійної ділянки водопровідної мережі «Водоканалу»

20.12.2023 15:55

Водопровід розташований у Шевченківському районі Запоріжжя та проходить від траси Харків-Сімферополь до вул. Базової, 12. Він є важливим для життєдіяльності міста, адже забезпечує питною водою близько 8 тисяч запоріжців та організації різних форм власності.

Сталевий водопровід введено в експлуатацію в 1965 році, тож він працював без заміни 58 років. Через зношеність матеріалів на окремих ділянках трубопроводу постійно відбувались аварійні пориви, тому й виникла необхідність його замінити. Загальна протяжність водоводу 9 245 метрів, тож заміну проводили в декілька етапів.

Так, у 2019 та 2021 роках підприємство виконало заміну найбільш аварійних на той час ділянок водопроводу загальною протяжністю 720 м. В 2022 році за кошти бюджету міста придбано матеріали та виконана заміна чергової аварійної ділянки водопроводу протяжністю 875 метрів.

У сучасних реаліях для завершення заміни аварійних ділянок трубопроводу по вул. Базовій КП «Водоканал» звернувся до міжнародної донорської організації UNICEF, яка швидко відгукнулась на запит.

- У рамках співпраці UNICEF придбав та поставив матеріали для останнього етапу ліквідації аварійного стану цього водопроводу. Обсяг робіт цього разу - 425 метрів трубопроводу. Для проведення робіт благодійною організацією безкоштовно поставлено 430 метрів поліетиленового трубопроводу діаметром 355 мм марки ПЕ100, 6 засувок діаметром від 50 до 150 мм, сталеві фланці та болти для їх монтажу, - розповів начальник управління з капітального будівництва та ремонтів КП «Водоканал» Олександр Каведяєв.

Роботи виконуються силами ремонтно-будівельного цеху КП «Водоканал». Заміну проводять двома способами: 280 м – відкритим способом (з розриттям ґрунту), та 140 метрів - методом санації (проведення нової поліетиленової труби всередині старої сталевої).

На час ремонтних робіт продовжується водозабезпечення абонентів – заживлення відбувається з існуючого трубопроводу. Після прокладання трубопроводів підключені до старого трубопроводу абоненти будуть переключені на новий. Короткочасне припинення водопостачання планується для переключення абонентів на новий трубопровід, про що їх буде повідомлено заздалегідь.

- Наразі виконано зварення батогів та ведуться роботи з улаштування траншеї для укладання трубопроводу. Очікуваний термін завершення робіт – січень 2024 року. Після їх завершення буде відновлено благоустрій в місцях його порушення підчас виконання робіт, - додав Олександр Каведяєв.

Заміна останньої аварійної ділянки завершить комплекс робіт з ліквідації аварійного стану водопроводу. Загальна протяжність замінених ділянок в період 2019-2024 років складе 2020 метрів.