У міських школах продовжують облаштовувати укриття

22.12.2023 12:15

Сьогодні у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів «Основа», що розташована у Вознесенівському районі, відбулося відкриття укриття після закінчення масштабної реконструкції. На заході, зокрема, були присутні представники батьківської громади, які особисто завітали аби ознайомитися з оновленнями.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну місто опинилося під прицілом ворожих ракет. Від атак страждали як житлові будинки, так і цивільна інфраструктура. Тому виникла потреба у збільшенні кількості місць, де місцеві мешканці зможуть почуватися в безпеці під час оголошення повітряної тривоги. До того ж облаштування укриттів у навчальних закладах у перспективі дозволить, зі стабілізацією безпекової ситуації, запровадити змішану форму навчання – на противагу «дистанційці», яка поки є прийнятною формою організації навчального процесу.

У школі «Основа» ремонт укриття у 199 кв. м обійшовся у майже 1,5 млн грн, з яких 900 тис. грн – кошти державної субвенції, ще 600 тис. грн – місцевого бюджету. Стартували роботи цьогоріч у серпні і були завершені у листопаді.

- Загалом у переліку захисних укриттів ми стоїмо з 2017 року. Звичайно, укриття було пристосоване для того, що приймати людей і завжди до Дня цивільного захисту ми проводили навчання з учнями і, звичайно, спускалися в укриття. Коли почалося повномасштабне вторгнення рф, в перші дні війни ми прийняли близько 400 мешканців нашого міста, незважаючи на те, що стан укриття був, м’яко кажучи, далекий від задовільного. Але все ж люди були вдячні за те, що могли прийти в укриття і зберегти своє життя, - розповіла директорка Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Основа» Алла Любімова.

Одночасно прихистити тут можуть 332 особи. Укриття велике і розділене на два крила. В межах капітального ремонту в одному з них облаштували санвузол, а також встановили витяжку, протипожежні двері, замінили всі вікна та привели до ладу стіни, підлогу й стелю. Також обладнали два входи й виходи – у відповідності з нормами безпеки.

- Від самого початку повтомасштабного вторгнення укриття було готове, але ще потребувало додаткового ремонту. Сьогодні нам – батькам - показали всі кімнати. Бачимо, що тут тепло й затишно. Ми сподіваємося, що згодом дітки вийдуть на повноцінне навчання, - поділилася мама двох діточок, учнів Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Основа» Катерина Левченко.

Тепер, після проведення цілого комплексу робіт, укриття поділене на умовні зони. Тут з’явилася ігрова для наймолодших, куточок психологічного розвантаження і надання першої домедичної допомоги – на випадок, якщо комусь стане зле.

- Сподіваємося, що за наявності укриття у школі нам дозволять вивести дітей офлайн. Ми вже розробили декілька варіантів змішаного навчання. У нас є навіть один варіант розділеного на декілька змін навчального процесу, щоб, можливо, прийняти учнів ще однієї школи, в якій немає укриття, і забезпечити їм освітній процес офлайн, - додала Алла Любімова.

Загалом тут навчаються 495 учнів з 1 по 9 класи, 40% з них зараз перебувають за межами міста.