Запорізьки депутати затвердили програми у сфері благоустрою вулично-дорожньої мережі

25.12.2023 11:10

В ході 22-ї сесії Запорізької міської ради депутати прийняли рішення щодо реалізації наступного року у Запоріжжі низки програм, що стосуються благоустрою міських територій. Це «Програма комплексного благоустрою вулично-дорожньої мережі, міських територій та реалізації повноважень в сфері охоронної діяльності на 2023-2025 роки»; «Міська цільова програма організації безпеки дорожнього руху та освітлення територій міста Запоріжжя на 2023-2025 роки» та «Програма сприяння вдосконаленню безпечних та комфортних умов дорожнього руху на вулицях міста Запоріжжя на 2024-2026 роки».

Так, наступного року буде продовжено програму комплексного благоустрою вулично-дорожньої мережі, міських територій та реалізації повноважень у сфері охоронної діяльності. На реалізацію заходів програми передбачено 239 млн грн. Ця сума є вдвічі меншою, порівняно з 2023 роком. У програмі не заплановано коштів на будівництво, реконструкцію чи проведення ремонтів доріг. Основні витрати складають:

  • поточне утримання об’єктів дорожньої інфраструктури – 200 млн 500 тис грн (сума зменшена на 19 млн грн порівняно з 2023 роком);
  • проведення заходів із запобігання та ліквідації наслідків руйнувань через ведення воєнних дій – 4,8 млн грн;
  • забезпечення проведення благоустрою території районними адміністраціями – 15 млн грн.
  • здійснення наданих законодавством повноважень у сфері контролю за дотриманням законодавства про благоустрій – 6,1 млн грн (сума видатків зменшена на 1,2 млн грн у порівнянні з 2023 роком).

Також депутати внесли зміни до міської цільової програми організації безпеки дорожнього руху та освітлення. Наступного року на реалізацію заходів за цією програмою виділено 146,4 млн грн. Зокрема, 57 млн грн будуть спрямовані на утримання і поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення. Ще 52,1 млн грн виділені на освітлення міста. На технічне обслуговування засобів регулювання дорожнього руху в програмі передбачено 31,8 млн грн. Також фінансування у сумі 4,1 млн грн будуть направлені на енергопостачання засобів регулювання дорожнього руху.

Крім того, в ході 22 сесії міської ради депутати затвердили програму сприяння вдосконаленню безпечних та комфортних умов дорожнього руху на вулицях міста. Вона покликана поліпшити стан безпеки дорожнього руху, знизити рівень аварійності та тяжкості її наслідків, зберегти життя та здоров’я містян.

Серед заходів програми – аналіз стану, наявності дорожніх знаків та зменшення їх кількості; оновлення дорожньої розмітки, створення острівців безпеки, антикишень, підвищених пішохідних переходів, їх контрастне освітлення тощо. Наступного року за програмою передбачене фінансування у розмірі 5 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на облаштування 10 піднесених нерегульованих пішохідних переходів.