Запоріжцям нагадали, як не отруїтися продуктами напередодні новорічних свят

27.12.2023 15:50

Спеціалісти зазначають, що дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, технології приготування та зберігання готових страв допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

Щоб свята не були затьмарені проблемами зі здоров’ям, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області радять дотримуватися низки рекомендацій. Але головне - слід ретельно підійти до закупівлі харчових продуктів.

Запоріжцям радять:

  • не купувати продукти завчасно та великими партіями, особливо ті, які швидко псуються;
  • при купівлі фасованого харчового продукту звертати увагу на цілісність пакування, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також на термін придатності;
  • у жодному разі не купувати продукти у місцях стихійної торгівлі.

Саме продукти, які продаються «з рук», провокують розвиток небезпечних інфекційних захворювань та можуть зашкодити здоров’ю. Бо найчастіше продавці незаконної торгівлі працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил. Зокрема, без санітарного одягу, медичної книжки з порушенням температурних режимів реалізації та зберігання. В більшості випадків торгівля проводиться з землі, а весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах.

Фахівці також зазначають, що купуючи неперевірену продукцію людина бере відповідальність на себе і має усвідомлювати всі ризики для здоров’я.

Містян вкотре закликають не купувати харчові продукти на «стихійках», а самих торговців - переходити на спеціально облаштовані для них місця на ринках міста, де вони наявні в достатній кількості.