У Запоріжжі спецкомісія здійснює моніторинг громадського транспорту

28.12.2023 17:10

Порушують графік руху, грублять пасажирам та відмовляють пільговикам - такі скарги від запоріжців на водіїв та перевізників чи не щодня надходять до міської ради. Аби оперативніше реагувати на звернення – створили комісію з питань перевірок технічного стану транспортних засобів та обслуговування автобусних маршрутів.

Понад 400 скарг на водіїв громадського транспорту надійшло до міського контакт-центру 15-80 з жовтня по грудень цього року. Скаржаться на порушення графіка перевезень, грубе ставлення до пасажирів та найчастіше – на відмову у перевезенні пільгових категорій громадян. Як правило, водії маршрутних таксі пояснюють це обмеженням кількості місць для безоплатного проїзду. Натомість у міському управлінні транспортного забезпечення наголошують, жодних законних підстав для перевезення лише одного чи двох пільговиків за рейс у маршрутці – немає.

- Щрдо перевезення пільгових категорій - без обмежень у кількості. Тобто надання тільки обмеженої кількості пільгових місць, а це часто буває 2-3 місця, є порушенням транспортного законодавства. «Укртрансбезпека» в межах власних повноважень склала адміністративні протоколи, які передбачають накладення штрафних санкцій на перевізника і на водія, - розповів головний спеціаліст управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міськради Сергій Волков.

Багато скарг надходило на водіїв маршруту №58, що курсує від парку Сагайдачного до вулиці маршала Судця у Хортицькому районі. Тож інспектори «Укртрансбезпеки» та патрульні вирішили перевірити ці транспортні засоби. В одному з автомобілів поліцейські виявили пошкодження на колесах, через що, за словами правоохоронців, в будь-який момент може статися аварія.

- У ході перевірки транспортного засобу, який надає послуги з перевезення пасажирів за маршрутом №58, було виявлено технічну несправність, за яку передбачена адміністративна відповідальність, - зазначив старший інспектор з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху УПП Антон Журавський.

Комісію з питань перевірок технічного стану транспортних засобів та обслуговування автобусних маршрутів створили місяць тому,через велику кількість скарг від жителів Запоріжжя щодо порушення водіями робочої етики та транспортного законодавства. До її складу входять фахівці з міського управління транспорту, «Укртрансбезпеки», громадських організацій та патрульної поліції. У новоствореній комісії розповідають: тепер реагувати на порушення будуть оперативніше.

- Відмова в перевезені пільгових категорій, порушення графіку перевезень, ну і грубе ставлення до самих пасажирів. За цими зверненнями ми вирішили перевірити наявність порушень у перевізників. Комісія буде дуже суворо ставитись, перевіряти по місту Запоріжжю всіх перевізників, - наголосила заступниця голови комісії з питань перевірок технічного стану транспортних засобів Світлана Косинська.

За порушення Правил дорожнього руху штрафи водіям одразу на місці виписують патрульні. Щодо інших зауважень від громадян - після розгляду та перевірки звернень керівників компаній-перевізників можуть викликати на найближче засідання комісії та попросити пояснювальні документи.