У Запоріжжі презентували масштабний проект «Громадський бюджет на сході України - інтеграція заради розвитку»

27.03.2018 14:35

Сьогодні, 27 березня, в Запоріжжі відбулася презентація проекту «Громадський бюджет на сході України - інтеграція заради розвитку». Проект передбачає розробку і впровадження механізмів громадського бюджету в 10 містах і громадах Запорізької, Дніпропетровської і Харківської областей.

Фундація українсько-польської співпраці ПАУСІ в рамках ініціативи «Підтримка територіальних громад України у зв'язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб», яка впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, реалізує проект «Громадський бюджет на сході України - інтеграція заради розвитку».

Міста і громади - учасники проекту - отримають можливість підвищити обізнаність мешканців за структурою, повноваженнями органів місцевого самоврядування, процесами формування місцевого бюджету; долучити городян до участі в підготовці проектів громадського бюджету і прийнятті рішень органів місцевого самоврядування; поліпшити інфраструктуру та соціальну складову за допомогою реалізованих проектів бюджетів участі.

Для цього організатори підготували ряд тренінгів та семінарів, регіональних форумів і консультацій, які дозволять отримати всі необхідні знання з громадського бюджету, і як результат, підготувати і подати якісні ініціативи. Проект триватиме два роки.

- Ми раді підтримати впровадження громадського бюджету в містах та громадах Запорізької, Дніпропетровської і Харківської областей, адже цей проект - яскравий приклад того, як жителі можуть об'єднатися заради поліпшення і розвитку своїх населених пунктів. Ми сподіваємося підтримати всі процеси участі населення в прийнятті рішень на місцевому рівні, - розповів директор проекту «Підтримка територіальних громад України у зв'язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Майк Маттес.

Досвідом реалізації громадського бюджету в Запоріжжі поділився керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

- У Запоріжжі проект «Громадський бюджет» реалізується вже третій рік поспіль. За цей час ми отримали не тільки проекти, які вже втілені в життя за участю громадськості, а й дуже цінний досвід. Ми переглядаємо механізми, умови проекту, прагнучи до його вдосконалення. Ми відчуваємо зворотний зв'язок і бачимо реальні зміни, - зазначив Роман Омельянович.

Глава координаційної ради з питань громадського бюджету Катерина Акула розповіла про ініціативи, які були реалізовані в рамках бюджету участі в Запоріжжі.

Після презентації проекту «Громадський бюджет на сході України - інтеграція заради розвитку» учасники провели панельну дискусію на тему «Громадський бюджет України: уроки перших трьох років», під час якої поділилися досвідом впровадження бюджету участі, історіями успіху і викликами, які виникають на етапах реалізації.