Володимир Буряк вимагає завершити всі перехідні об'єкти з благоустрою міста у встановлені терміни

13.06.2018 12:45

Виконання робіт з благоустрою міста. В першу чергу на перехідних об'єктах, які були розпочаті раніше. Серед них проспект Маяковського, Алея троянд, новий парк вздовж Набережної магістралі. Ці питання розглядалися під час наради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Буряк.

У нараді з питань благоустрою міста взяли участь заступники міського голови, керівники профільних департаментів, районних адміністрацій міської ради, комунального підприємства «Управління капітального будівництва», представники підрядних організацій.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що в 2018 році бюджет розвитку Запоріжжя прийнятий з дефіцитом. Для його покриття місто планує відкрити кредитну лінію в двох державних банках. Відповідний дозвіл було отримано на останній сесії міської ради. Серед іншого це означає, що наявні гроші необхідно використовувати максимально ефективно.

- Частина проектів у нас продовжує залишатися без фінансування. Для вирішення цієї проблеми, щоб не зупиняти розвиток міста, ми беремо кредит. Однак в цій ситуації особлива увага має бути до перехідним об'єктам, які виконувалися і не були завершені в минулому році. Це об'єкти, на які кошти є вже зараз, вони передбачені в міському бюджеті, - зазначив Володимир Буряк.

Підрядники відзвітували про хід робіт на ключових об'єктах. Зокрема Алею троянд обіцяють завершити наприкінці серпня поточного року. Зараз роботи там ідуть повним ходом. Стартували і роботи з реконструкції третьої черги пішохідної зони проспекту Маяковського, від вулиці Патріотичної до вулиці Перемоги. Тут представник підрядної організації повідомив, що йде в графіку, обіцяючи завершити реконструкцію у встановлені терміни. Йдуть роботи і в сквері Гагаріна, де другу чергу обіцяють закінчити у вересні.

- Пропоную прийняти до уваги заяви підрядників про виконання робіт на зазначених об'єктах у встановлені терміни. Кожен з об'єктів повинен залишатися на постійному контролі «Управління капітального будівництва», департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради, - сказав Володимир Буряк.

Серед проблемних об'єктів був названий трамвайний переїзд на вулиці 8 Березня - вулиці Шевченка. Тут роботи гальмуються відсутністю стрілочного переводу, який обіцяють виготовити в кінці липня.

- Навіщо ви починали роботи, не отримавши необхідних матеріалів і гарантій їх своєчасного постачання? В результаті реконструкція розпочата при відсутності поставки стрілочного переводу, а його встановлення - головна частина проекту. Це дозволить підвищити безпеку руху трамваїв на цій ділянці. Тепер ви говорите, що його обіцяють виготовити в Дніпрі. Представникам «УКБ», департаменту інфраструктури та благоустрою виїхати туди і відпрацювати конкретні терміни поставки, отримати необхідні гарантії, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що бюджет 2018 року в Запоріжжі зберігає соціальну спрямованість. Місто спрямовує значні кошти на фінансування освіти, охорони здоров'я, пільгового проїзду. Це ті витрати, що не покриваються державними субвенціями. Зросла і реверсна дотація, тобто частина власних доходів, які Запоріжжя спрямовує до державного бюджету.

- Коштів у бюджеті розвитку міста зараз не так вже й багато. Це означає, що кожна копійка повинна бути вкладена в виконання робіт на об'єктах. Перехідні об'єкти необхідно завершити у встановлений термін. При цьому робота повинна бути якісною. Від виконання вами цих робіт буде залежати і подальша перспектива вашої співпраці з містом, - заявив Володимир Буряк, звертаючись до підрядників.

Підрядники розповіли, що часто роботи гальмуються через постійні зміни в законодавстві, які суперечать одна одній. При цьому не завжди закони супроводжуються прийняттям необхідних нормативно-правових актів. Це стосується як проектування, так і виконання капітальних ремонтів, реконструкцій.

- Проблемні питання вдається вирішувати, але в результаті відбуваються зриви термінів проектування, проведення робіт. З цими проблемами ми стикаємося постійно, - повідомив директор інституту «Запорізький Промбудпроект» Олексій Лахтаренко.

Міський голова доручив КП «Управління капітального будівництва», департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради, спільно з підрядниками, узагальнити проблемні питання, які необхідно вирішувати на загальнодержавному рівні.

- Це стосується як проведення тендерів, так і проектування, виконання робіт і так далі. Узагальніть все те, що заважає своєчасному проведенню робіт, торгів і так далі. Виходить, що гроші є, а освоїти їх ми не можемо. Це дозволить мені підняти проблему на рівні Асоціації міст України, Кабінету Міністрів України. Адже ці питання стосуються не тільки Запоріжжя, а й усієї країни, - заявив Володимир Буряк.