Як вберегтися від укусу павука: поради запорізьких медиків

03.07.2018 17:00

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради повідомляє, що високі середньодобові температури літа дуже сприятливі для розвитку павуків каракуртів, збільшення їх чисельності, тому виросла і вірогідність неприємних зустрічей з ними.

В умовах Запорізької області все частіше каракуртів, їх гнізда, яйцекладки, що мають вид кульок світло-солом'яного кольору (7-15 мм в діаметрі), виявляють на присадибних ділянках, городах, у бадиллі квасолі, картоплі, помідорів та інших культур, іноді павуки заповзають в дачні будиночки. Треба уважно оглядати одяг і взуття, що передбачені для праці на дачі, перед тим, як надіти. Також треба ретельно обстежувати місця відпочинку.

Рекомендується збирати урожай в господарських рукавичках. Помітивши сплетену павутину, треба роздивитись, поруч може сидіти каракурт - павук чорного кольору з кулястим черевцем, розміром 10-20 мм та з червоними крапками. У самця вони зберігаються все життя, самка ж після спарювання червоних точок на черевці не має.

Отрута каракурта в 15 разів сильніша, ніж отрута гримучої змії. На місці укусу залишається маленька червона цятка, що швидко зникає, але через 10-15 хвилин з’являються прояви отрути: сильні болі в області грудей, живота, попереку, судоми, запаморочення, блювота, характерне посиніння обличчя, оніміння кінцівок, можлива втрата свідомості. Часто настає сильне психічне збудження, страх смерті. До речі, смертність від укусів каракурта складає від 4% до 6%.

Спеціалісти департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради попереджають: неприпустимо накладати джгут, розрізати ранку і висмоктувати отруту. Потерпілого необхідно напоїти водою або чаєм та якомога швидше доставити до найближчої лікувальної установи.