Вперше за 11 років у Запоріжжі на маршрут вийшов новий трамвай. Програма Володимира Буряка «Запорізький трамвай» в дії

27.07.2017 11:50

Сьогодні на лінію вийшов перший трамвай, зібраний у Запоріжжі. Всього, в межах програми міського голови Володимир Буряка «Запорізький трамвай», у 2017 році на базі «Запоріжелектротрансу» буде зібрано чотири трамваї.

Робітники «Запоріжелектротрансу» не лише збирають ще три трамваї, але й виконують капітальний ремонт кількох трамвайних вагонів, які вже вичерпали строк експлуатації.

- Сьогодні дійсно велика подія для міста. Для мене це не свято, це необхідність для міста і початок реалізації програми, яка сприятиме оновленню рухомого складу нашого електротранспорту. Востаннє новий трамвай вийшов на лінію у 2006 році. Трамваї «Запоріжелектротрансу» потребують оновлення. Це підтверджують і два випадки займання трамвайних вагонів, які сталися цього року, - сказав міський голова Володимир Буряк.

Відзначимо, що причини займання трамваїв були різними. У першому випадку – проводка всередині вагону, у другому – проблема з контактною мережею. Єдиний вихід з ситуації, яка склалася – системна робота з модернізації громадського транспорту в Запоріжжі. Це не лише капітальний ремонт існуючих трамваїв та тролейбусів, але й ремонт контактної мережі, тягових підстанцій, оновлення рухомого складу за рахунок придбання автобусів більшої місткості, електротранспорту.

Ще раз нагадаємо, що востаннє новий трамвай був придбаний у 2006 році. До того часу теж нечасто була змога закуповувати трамваї. Контактна мережа, трансформаторні підстанції багато років не оновлювались. До того ж це тягові підстанції, і контактна мережа весь час потерпає від дій вандалів.

Треба сказати, що капітальний ремонт трамваїв у ці роки проводився, і цей ресурс буде використовуватися й надалі, але цього замало. Для забезпечення стабільної роботи міського електротранспорту Запоріжжю необхідні нові сучасні трамваї. Розуміла це і міська влада. Однак проблема в тому, що сьогодні вартість закупівлі одного трамвая – 16-18 мільйонів гривень, це значно більше, ніж тролейбуса. Необхідно було шукати інші варіанти вирішення проблеми.

Минулого року, вивчивши можливості виробничої бази КП «Запоріжелектротранс», міський голова Володимир Буряк переконався в тому, що підприємство має необхідне обладнання і фахівців для виконання капітальних ремонтів трамваїв як для Запоріжжя, так і для інших міст. При цьому одразу ж виникла ідея організувати на базі підприємства збірку трамваїв, закуповуючи необхідні комплектуючі.

Міський голова Володимир Буряк доручив управлінню з питань транспортного забезпечення і зв’язку міської ради, комунальному підприємству «Запоріжелектротранс» вивчити це питання. В результаті програма «Запорізький трамвай» стала реальністю, хоча багато хто мав сумніви.

Реалізація програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай» стартувала у 2017 році. За рахунок коштів міського бюджету були придбані чотири трамвайних кузова, інші необхідні комплектуючі. Вартість одного трамвайного кузова, який збирається в Калуші за чеською технологією – понад чотири мільйони гривень.

Багато міст України хотіли б налагодити збирання трамваїв у себе, але вони не мають необхідної виробничої бази. Така база збереглася у Запоріжжі, на підприємстві «Запоріжелектротранс». Це не лише обладнання, а й кваліфіковані фахівці.

Вартість трамвая, зібраного в Запоріжжі, складає на сьогодні для міського бюджету близько шести мільйонів гривень. Ця сума складається з придбання кузова, інших комплектуючих, капітального ремонту ходової частини, збірки силами робітників «Запоріжелектротрансу». В результаті трамвай виходить Запоріжжю втричі дешевше, ніж якби його придбали в іншому місті України.

- Реалізуючи програму «Запорізький трамвай», ми оновлюємо рухомий склад трамваїв«Запоріжелектротрансу». При цьому вартість трамвая, зібраного в Запоріжжі, практично у два з половиною, три рази нижча, ніж за умови придбання нового трамвая в інших містах. Важливим також є той факт, що цей трамвай споживає на 30% менше електроенергії. До цього ж, завдяки частково низькій підлозі, він пристосований для перевезення людей з обмеженими можливостями, - відзначив Володимир Буряк.

Не варто забувати, що електротранспорт залишається соціальним транспортом, який має найбільший попит. Оновлення парку залучить нових пасажирів, які цінують не лише невисоку ціну проїзду, але й комфорт.

Нагадаємо, під час робочої поїздки в Запоріжжя програмою «Запорізький трамвай» зацікавився Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він доручив вивчити запорізький досвід, який може зацікавити інші українські міста. Адже до цього трамваї збирали лише у двох містах України.

- Окрім збирання чотирьох нових трамваїв, також цього року на базі «Запоріжелектротрансу» буде виконано капітальний ремонт ще чотирьох трамвайних вагонів. Сьогодні всі змогли переконатися, що роботи вже розпочато. Наступного року ми плануємо в межах програми «Запорізький трамвай» зібрати ще п’ять трамваїв. Також буде продовжуватися капітальний ремонт рухомого складу, - повідомив Володимир Буряк.

Відзначимо, програма «Запорізький трамвай» є лише одним з проектів оновлення громадського транспорту в Запоріжжі, які реалізує міська влада.

КП «Запоріжелектротранс» отримало дозвіл на придбання 35 автобусів більшої місткості, до 100 посадочних місць, на умовах фінансового лізингу. Це дозволить у короткий строк збільшити кількість подібних автобусів, які працюють на маршрутах громадського транспорту в Запоріжжі.

Ці автобуси протягом дня зможуть перевозити близько 65 тисяч пасажирів. В результаті запоріжці, в тому числі пільговики, зможуть їздити у більш комфортних умовах, зменшиться інтервал руху на маршрутах громадського транспорту.

Запоріжжя стало одним з учасників співробітництва України та Європейського інвестиційного банку у питаннях розвитку муніципальної інфраструктури. Першим зі спільних проектів буде залучення кредитних коштів на оновлення рухомого складу міського громадського транспорту.

Європейський інвестиційний банк готовий надавати кредити на пільгових умовах на закупівлю тролейбусів. Верховна Рада України ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком, яка передбачає, в тому числі, і залучення кредитів на придбання тролейбусів. Проект буде фінансуватися за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції і розвитку. В результаті Запоріжжя може отримати кредит у п’ять мільйонів євро для придбання 25 тролейбусів.

У бюджеті цього року вже виділені кошти на оновлення кількох тягових підстанцій КП «Запоріжелектротранс». Ця робота буде тривати. Наразі розглядається можливість виділення додаткових коштів на оновлення контактної мережі і тягових підстанцій електротранспорту.