У Запоріжжі капітально відремонтували ще два трамвайних вагони. Програма «Запорізький трамвай» продовжує діяти

15.08.2018 12:10

У Запоріжжі завершився капітальний ремонт ще двох капітально відремонтованих вагонів Т3М. Сьогодні вони вийшли на лінію для випробувань. Вже через кілька днів, після завершення випробувань, вони будуть перевозити пасажирів на маршрутах. Вагони були відремонтовані на базі «Запоріжелектротрансу» за кошти бюджету міста в рамках продовження реалізації програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай». В цьому році виконано капітальний ремонт чотирьох таких вагонів. Два з них вже перевозять пасажирів.

У 2017 році в Запоріжжі розпочалася реалізація програми міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай». Вона включала в себе капітальний ремонт трамваїв, складання трамваїв силами «Запоріжелектротрансу». В результаті в минулому році в нашому місті вперше почали збирати трамваї. Було зібрано чотири трамвайних вагони, що відповідають всім сучасним вимогам, але при цьому їх вартість для бюджету міста в три рази менше придбання в інших містах. У цьому році планується зібрати ще чотири таких трамваї. Перший з корпусів надійде наприкінці серпня.

Другою частиною програми став капітальний ремонт на базі «Запоріжелектротрансу» вагонів, які пропрацювали понад двадцять п'ять років і вичерпали термін експлуатації. Всього в цьому році планувалося капітально відремонтувати чотири вагони. Сьогодні вже можна сказати, що цей план виконаний.

За словами директора трамвайного депо «Запоріжелектротрансу» Геннадія Храпача, вартість такого капітального ремонту одного вагона становить близько одного мільйона гривень.

- Це вагони 1988 року випуску. За цей час вони вичерпали строк експлуатації, був необхідний капремонт. Капітальний ремонт цих двох вагонів тривав чотири місяці. Була замінена обшивка, скло, сидіння. Перебрана ходова частина з заміною комплектуючих. В результаті термін служби цих вагонів продовжений на десять-п'ятнадцять років, - розповів Геннадій Храпач.

У депо «Запоріжелектротрансу» також зараз готують до виходу на лінію вагони, які були придбані в поточному році. Ці вагони раніше експлуатувалися в країнах Євросоюзу. Вони знаходяться в технічно справному стані, але необхідно переформатувати ходову частину під ширину запорізької трамвайної колії, пофарбувати вагони. Ці роботи виконуються «Запоріжелектротрансом» за рахунок коштів постачальника.

Всього було придбано дванадцять таких вагонів. Три з них вже надійшли до Запоріжжя. Наприкінці серпня перший з вагонів планують випустити на лінію.