Запорізьким юристам розповіли, як реалізовувати на місцях закон «Про доступ до публічної інформації»

23.10.2018 14:09

У Запорізькій міській раді відбувся семінар на тему «Доступ до публічної інформації в органах місцевого самоврядування та комунальних підприємствах: практичні аспекти». На зустріч запросили фахівців органів юридичних служб міських департаментів, представників територіальних громад Запорізької області. Говорили про те, як реалізовувати на місцях закон «Про доступ до публічної інформації».

Семінар відбувся за підтримки Запорізького міського голови Володимира Буряка, Запорізької міської ради, організований Запорізьким регіональним відділенням Асоціації міст України, в рамках міжнародного канадського проекта «Проміс». Головна тема для обговорення - як органам місцевого самоврядування та комунальним підприємствам дотримуватися публічності та прозорості у своїй роботі в рамках чинного законодавства, як забезпечувати доступ громадян до запитуваної публічної інформації.

Лекцію на цю тему для присутніх провели кваліфіковані консультанти - працівники юридичного департаменту Запорізької міської ради. Фахівці поділилися напрацьованою інформацією.

- Важливо, щоб всі департаменти, всі комунальні підприємства працювали однаково, однаково розуміли законодавство, знали про судову практику, про позицію уповноваженого з прав людини. Ми усвідомлюємо, що основою для відкритості до публічної інформації є правильне застосування чинного законодавства. І від цього багато в чому залежить і сприйняття людьми ставлення до них з боку органів місцевого самоврядування. Ми напрацювали практичну базу, не побоялися нововведень, проводили перевірки в виконавчих органах, навчання і тестування для фахівців. Ми провели серйозну роботу і готові поділитися практичними порадами, як ми вибудовуємо роботу в нашій системі, - розповів Роман Омелянович, керуючий справами Запорізької міської ради.

Даний навчальний семінар допоміг фахівцям органів місцевого самоврядування та представникам територіальних громад більш детально вивчити тему доступу до публічної інформації.