У Запоріжжі на лінію вийшов ще один європейський трамвай

20.11.2018 17:10

У Запоріжжі на обкатку з пасажирами вийшов ще один європейський трамвай. Після проходження пробних 25 км, він буде використовуватися для регулярного перевезення мешканців Запоріжжя. Трамваї з німецького міста Берлін придбали в рамках програми міського голови Володимира Буряка «Запорізький трамвай». До кінця року планується випустити на лінію 12 німецьких вагонів.

У місті триває реалізація програми Володимира Буряка «Запорізький трамвай». Робота ведеться в трьох напрямках - капітальний ремонт існуючого рухомого складу,  збирання нових запорізьких трамваїв і випуск на лінію європейських трамваїв, що були у вжитку.

Сьогодні на лінію в пробний рейс з пасажирами вийшов черговий  вагон з Берліна. Перед цим фахівці підприємства «Запоріжелектротранс» виконали заміну колісної бази, перефарбували вагон в кольори муніципального транспорту міста, відкоригували дрібні деталі. Потім протестували роботу трамвая без пасажирів. Тепер він повинен проїхати 25 км в тестовому режимі з пасажирами, після чого його можна буде випускати на лінію.

- Масштабного ремонту цим вагонам не потрібно - вони прийшли до нас в хорошому стані. Ми виконали розширення колісної бази, подовження осі, перефарбовання кузову в брендові кольори нашого транспорту. В салоні проведено фарбування, замінили подряпане скло на вікнах, обшивку на сидіннях. Перевага цього вагону - у споживанні електроенергії. Він більш економічний, ергономічний, краще зберігає тепло, завдяки новій системі управління дверима, - розповів Артур Ісаєв, головний інженер ДЕПО №1 КП «Запоріжелектротранс».

Подобаються європейські трамваї і водіям. Олена Примакова пропрацювала за кермом трамваю 28 років і бачила різні вагони. За її словами, у німецьких працювати комфортно і приємно.

- Ці трамваї більш комфортабельні, затишні, в кабіні працює підігрів сидіння, скла, дзеркал, салон довше, 4 двері, щоб пасажири швидше заходили і виходили. Також на дверях є датчик, який спрацьовує, коли пасажир залишається на підніжці, таким чином, нікого не притисне дверима. Сидіння в салоні теплі і їх багато. Дуже добре працює освітлення та опалення салону, дуже хороша гальмівна система, - підкреслила Валентина Примакова, водій трамваю.

Пасажири теж задоволені оновленням. Кажуть, що в таких вагонах приємно їздити.

- Я часто користуюся трамваями. Дуже зручно. Вони швидкі, тут тепло. Не порівняти зі старими вагонами, де протікав дах, були часті протяги, а ще незручні та холодні сидіння. Тут - зовсім інша справа, - поділилася Олена, мешканка Запоріжжя.

Всього до кінця поточного року на лінію планують випустити 12 європейських трамваїв.