У Запоріжжі діти з особливими потребами зможуть користуватися послугами «соціального таксі»

21.11.2018 13:30

Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) запроваджує надання нової послуги для дітей з особливими потребами – «соціальне таксі». Відтепер діти, які не можуть самостійно пересуватися, зможуть безкоштовно дістатися реабілітаційного центру або медичного закладу у спеціально пристосованому автомобілі.

Послуга «Соціальне таксі» поки працює в тестовому режими. Першочергово вона буде надаватися дітям з інвалідністю із захворюванням органів опорно-рухового апарату, які не можуть самостійно пересуватися або пересуваються за допомогою милиць чи інвалідного візка. На базі центру соціального обслуговування є два автомобілі, які спеціально пристосовані для перевезення таких дітей. Вони облаштовані підйомником, поручнями і можуть перевезти двох осіб в інвалідних візках одночасно.

Соціальну важливість нової послуги відзначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

– У Запоріжжі більше 3 тисяч дітей з інвалідністю, з них близько 30-40 відсотків не можуть самостійно пересуватися, або користуються інвалідним візком. «Соціальне таксі» надасть можливість таким дітям повноцінно пересуватися містом. Ми давно розглядали можливість надання цієї послуги і вже відсьогодні юні мешканці міста з особливими потребами зможуть у разі необхідності швидко та комфортно дістатися лікувальних закладів, реабілітаційних центрів тощо. Зараз ми відпрацьовуємо механізм, а вже з наступного року будемо розглядати можливість збільшення автопарку та розширення переліку послуг «соціального таксі», – розповів Анатолій Пустоваров.

Як розповіла директор міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Марина Боренос, для того, щоб скористатися послугою вперше, батьки або законні представники дитини мають звернутися до відділень соціальної реабілітації дітей з інвалідністю в районах за місцем проживання із заявою, надати свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про інвалідність та індивідуальну реабілітаційну картку. Буде складений графік користування автомобілем відповідно до потреб і в подальшому таксі можна буде викликати, зателефонувавши диспетчеру. Поки відпрацьовується механізм користування «соціальним таксі», сім’я зможе скористатися послугою 3 рази на місяць.

Усю інформацію стосовно роботи «соціального таксі» запоріжці можуть отримати у диспетчера послуги за телефоном 707-51-62, а також у територіальних центрах соціального обслуговування та відділеннях соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

Перелік відділень соціальної реабілітації дітей з інвалідністю

№ з/п

Райони

Адреса відділення

Завідувач відділення

1.

Вознесенівський

вул. Якова Новицького, 9
школа «ОСНОВА»
236-35-22

Зякун Лариса Геннадіївна

2.

Дніпровський

вул. Братська, 15
школа №61
224-88-65

Мережко Зоя Валентинівна

3.

Заводський

вул. Ніжинська, 57

Громова Віталія Анатоліївна

4.

Комунарський

вул. Парамонова, 11А

Сметаніна Ольга Андріївна

5.

Олександрівський

вул. Дніпровська, 4А

Мегеда Светлана Костянтинівна

6.

Хортицький

вул. Лахтинська, 4А
701-53-46

Скороход Ольга Геннадіївна

7.

Шевченківський

вул. Авраменка, 12

Носик Ольга Вікторівна