Запорізькі комунальники захищають хвойні дерева від вандалів, обробляючи їх спеціальним розчином

18.12.2018 15:30

Щорічно в переддень новорічних свят фахівці КРБП «Зеленбуд» вживають заходів щодо збереження хвойних дерев. Ялинки та сосни обприскують спеціальним розчином. Роботи розпочато з минулого тижня.

Сьогодні стали білими ялинки та сосни в Заводському районі по вулиці Демократичній. Їх обробили спеціальним розчином співробітники КРБП «Зеленбуд». Таким чином, комунальники захищають хвойні дерева від вандалів. Всього ж по району, таким чином, оброблять близько 100 дерев. Візуально здається, що на гілочках дерев лежить білий іній. Якщо ж таку ялинку або сосну, зрубану у місті, занести в будинок, то головний біль і нездужання правопорушнику забезпечені.

- До складу спецрозчину входить гашене вапно, хозмило, спеціально очищена глина і спецсекретний інгредієнт, назва якого не розголошуємо. Для рослин і здоров'я людей на вулиці розчин нешкідливий. Якщо ж зрубане дерево занести в приміщення може почати боліти голова, з'явиться першіння в горлі. Свято вандалам буде зіпсовано. Запах стійкий і буде кілька днів перебувати в приміщенні, - розповіла майстер КРБП «Зеленбуд» по Заводському району Галина Ганзуленко.

Озеленювачі відзначають, що дана міра дієва. У минулому році в районі вдалося зберегти всі міські хвойники. А ось в цьому, ще до початку проведених антивандальних захисних заходів, невідомі встигли пошкодити ялинки - зрубавши під основу два дерева, і верхівки ще трьох. Одного з вандалів зловили, з ним розбираються правоохоронці.

- В цьому році розчином будуть оброблені більше 1000 хвойних дерев. Роботи ведуться другий тиждень. Намагаємося максимально убезпечити ялинки та сосни, що ростуть на вулицях міста, щоб їх не рубали вандали. Велике прохання до городян не псувати міські дерева. Є спеціальні ялинкові ринки, де можна придбати новорічне дерево на будь-який смак, - сказав директор КРБП «Зеленбуд» Олексій Анохін.

Роботи по обробці ялин і сосен спеціальним розчином виконуються у всіх районах Запоріжжя.