У Запоріжжі відкрили скульптурну композицію Олімпійському чемпіону Якову Пункіну

28.12.2018 15:32

Скульптурну композицію, присвячену легендарному запорізькому спортсмену Якову Пункіну відкрили сьогодні на Алеї Трудової Слави. Віддати данину пам'яті людині, яка стала першим Олімпійським чемпіоном серед спортсменів України, прийшли представники обласної і міської влади, спортсмени, десятки городян.

Яків Пункін народився в грудні 1921 року в Запоріжжі. Закінчив сім класів, пішов працювати токарем на завод і став займатися класичною боротьбою, показуючи високі результати на змаганнях різного рівня. Пройшовши роки війни і демобілізувавшись з армії повернувся до Запоріжжя.

В олімпійську збірну СРСР Яків Пункін був включений будучи вже триразовим чемпіоном СРСР, майстром спорту СРСР. За результатами Олімпійських ігор 1952 року Якову Пункіну було присвоєне звання Заслуженого майстра спорту СРСР.

У скульптурній композиції Яків Пункін зображений в один з успішних моментів життя - перемоги на Олімпійських іграх, на стійці, з олімпійською медаллю в руці. Церемонія відкриття скульптурної композиції приурочена до 28-ї річниці створення Національного олімпійського комітету України. Скульптура встановлена на одній з центральних вулиць міста - проспекті Соборному на Алеї Трудової Слави з ініціативи Запорізької міської федерації греко-римської боротьби, міжнародного благодійного фонду «Солідарність», за підтримки міської влади.

- У Запоріжжі є великі спортивні традиції. На таких героїв спорту, яким став Яків Пункін, сьогодні рівняється і підростаюче покоління, і спортсмени професіонали, і всі ті, хто тільки прагне стати на спортивний шлях. Рівняючись на таких легендарних спортсменів йдуть займатися в зали хлопчики й дівчатка, з яких потім виростають майбутні олімпійські чемпіони. Для Запоріжжя сьогодні знакова подія. Надзвичайно почесно, що на головній вулиці, в головному сквері відкривається цей пам'ятник. Я впевнений, це тільки посилить спортивний рух. Я хочу привітати всіх нас, що ми маємо честь бути земляками цієї великої людини, - сказав заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Над створенням скульптурної композиції протягом трьох місяців працював Заслужений скульптор України Ельданіз Гурбанов. Скульптура виконана з бронзи і граніту. Після урочистого відкриття пам'ятника Якову Пункіну до підніжжя монумента присутні поклали квіти.