В Запоріжжі звітували, як проходить реформування медичної системи

01.03.2019 15:10

У Запоріжжі відбувся публічний звіт про роботу департаменту охорони здоров’я міської ради за 2018 рік. Представники департаменту розповіли, як проходить процес реформування галузі, на що були витрачені бюджетні кошти, та які міські програми вдалося реалізувати протягом року.

Публічний звіт розпочався з виступу директора департаменту охорони здоров’я Вікторії Ушакової. Вона зазначила, що реформування медичної галузі продовжується. Так, у 2018 році відбулися зміни в мережі медичних закладів міста. На базі 8 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які були комунальними установами, створено 8 комунальних некомерційних підприємств, що було обов’язковою умовою для переходу на новий механізм фінансування медико-санітарної допомоги. Аналогічним чином розпочали реогранізацію закладів вторинного рівня надання медичної допомоги.

Вперше у 2018 році в Запоріжжі стали надавати паліативну та хоспісну допомогу – профільне відділення створили на базі 10 міської лікарні.

Щодо фінансування, медична галузь отримала кошти з двох основних джерел – міський бюджет та медична субвенція.

- Протягом 2018 року з усіх джерел фінансування наша галузь отримала 1,4 мільярди грн. Майже 65% фінансування було спрямовано на лікарні другого рівня, на первинну медичну допомогу – майже 18%, пологові будинки – 8% від загального фінансування,  - зазначила Вікторія Ушакова.

Протягом року у Запоріжжі діяло дві міські програми, спрямовані на охорону здоров’я та на розвиток медико-санітарної допомоги. На всі заходи з бюджету міста виділено 220 млн грн. У цю суму входить повне забезпечення травмпунктів невідкладної допомоги, реанімаційна допомога дітям у двох реанімаційних відділеннях 5-ї дитячої лікарні, пільгове зубопротезування в районних стоматологіях, ліки для хворих на цукровий діабет 1 та 2 типів, ендопротезування великих суглобів.

Також з міського бюджету виділено 7,5 млн грн на програму «Доступні ліки». В рамках програми 150 тис. пацієнтів отримали ліки за пільговими рецептами.

За програмою охорони здоров’я місто профінансувало 17 об’єктів охорони здоров’я, з яких 11 будівель капітально відремонтовані та 6 – реконструйовано. Сума фінансування – майже 13 млн грн.

Значні кошти з міського бюджету пішли на забезпечення лікарень сучасним обладнанням. Виділено більше 65 млн грн.

Підтримка міських програм та реформування медичної галузі продовжується й у поточному році.