У Запоріжжя з’явився свій «Код міста»

04.04.2019 13:24

Яким запоріжці хочуть бачити у майбутньому своє місто? На ці питання відповідає концепція архітектурного середовища Запоріжжя «Код міста». Її було розроблено на замовлення міської влади, департаменту архітектури та містобудування міської ради. У розробці документу активну участь брали не лише спеціалісти, а й представники громадськості. Сьогодні у міськраді відбулася презентація «Коду міста». Міський голова Володимир Буряк наголосив, що це важлива подія для Запоріжжя.

Розробка концепції архітектурного середовища міста Запоріжжя розпочалася приблизно рік тому. До роботи було залучено один зі спеціалізованих інститутів – «Харківпроект». Весь цей період спеціалісти активно співпрацювали під час розробки концепції з представниками влади, профільних департаментів міської ради, комунальних підприємств. До роботи було залучено спеціалістів з Запоріжжя, представників громадськості.

У результаті було підготовлено ґрунтовний документ, який охоплює різні сфери архітектурного середовища міста. Мова йде про принципові рішення з облаштування фасадів будівель та споруд, інформаційних вивісок, елементів зовнішньої реклами, зовнішнього освітлення, тимчасових споруд, малих архітектурних форм, автомобільної, велосипедної, пішохідної інфраструктури, озеленення, зупинок громадського транспорту, фонтанів та багато іншого.

- Цей документ засвідчує, яким ми хочемо у майбутньому бачити Запоріжжя. Це стосується доріг, освітлення та багато іншого. Це не означає, що місто зміниться таким чином вже завтра. На сьогодні концепція носить рекомендаційний характер, може стати основою для подальшої співпраці з представниками бізнесу, громадськості, запоріжцями. Але саме після сьогоднішньої зустрічі стане зрозумілим, до чого ми ідемо у розвитку нашого міста, - зазначив Володимир Буряк.

«Код міста» Запоріжжя – це проект, що містить у собі комплексний підхід до розробки концепції архітектурного середовища вулиць міста. Це унікальний документ для нашої країни. У кількох містах України вже є «коди міста», але там вони здебільшого мають форму місцевого нормативного акту і регламентують лише розташування на фасадах будівель вивісок та реклами або розміщення велоінфраструктури. Запорізька концепція значно ширша.

За словами в.о. директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Павла Назаренка, під час розробки концепції враховувалися не лише проекти, які реалізуються за кошти бюджету. Не забули і про громадські ініціативи, пропозиції громадськості.

До того ж зараз на загальнодержавному рівні заплановане прийняття законодавства, яке регламентуватиме розробку місцевих правил забудови, у тому числі для міст. Розроблена концепція може стати основою подібних правил для Запоріжжя.